Mainos

Rajavalvontaehdotus valiokunnille

Eduskunnan valiokunnat ryhtyvät tänään käsittelemään rajavartijoiden työtaistelun laajuutta rajoittavaa lakiesitystä. Esityksellä halutaan rajavartiolakon ulkopuoliset virkamiehet lakonalaisiin töihin turvallisuuden varmistamiseksi.

Hallituksen illalla yllättäen antaman lakiesityksen mukaan rajavartiolakon ulkopuolella olevat virkamiehet pantaisiin määräaikaisella lailla tekemään lakonalaisia töitä Suomen turvallisuuden varmistamiseksi.

Hallitus antoi lakiesityksen alkuillasta. Määräaikainen laki olisi voimassa ajalla 10.7-14.8.

Lakiesityksen käsittely alkaa eduskunnan perustuslaki- ja hallintovaliokunnissa. Illan mittaan harvalukuiseksi käynyt eduskunta äänesti puoliltaöin siitä, pyydetäänkö asiasta myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto. Vasemmisto-opposition ehdotus kaatui luvuin 39-30. Hallitusrintama hajosi äänestyksessä, kun paikalla olleet SDP:n kansanedustajat tukivat vasemmistoliiton ehdotusta.

Nopeaa toimintaa

Pikavauhtia valmisteltu määräaikainen lakiesitys rajavartiolaitoksen tehtävien turvaamisesta tuotiin alkuillasta presidentin esittelyyn, ja jo reilun tunnin kuluttua se esiteltiin eduskunnalle ylimääräisessä istunnossa.

Kyseessä on määräaikainen laki, joka astuisi voimaan ennen heinäkuun puoliväliä, ja jatkuisi yli elokuussa Helsingissä järjestettävien yleisurheilun MM-kisojen. Lain perusteluissa vedotaan terrorismiin ja joukkohulinointiin, joiden uskotaan uhkaavan kisojen turvallisuutta.

Ministerit vakuuttelivat kuitenkin yhdestä suusta, että kyseessä on turvallisuuden takaaminen, eikä yritys murtaa rajavartijoiden lakko.

- Emme voi taata sitä että katsojat ja urheilijat voivat saapua turvallisesti Suomeen, perusteli toinen valtiovarainministeri, RKP:n Ulla-Maj Wideroos.

Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan menettely on äärimmäisen poikkeuksellinen. Hän myöntää, että lakiesitys osuu erittäin kiusalliseen aikaan rajavartioiden lakon sovittelun ollessa käynnissä.

- Varsinaisesti ei ole kyse lakon murtamisesta, mutta kyllä tässä ollaan äärirajoilla, että suojataanko nyt järjestäytymisoikeutta ja työtaisteluoikeutta riittävästi.

Koskisen mukaan ratkaisu ei johdu yksin MM-kisoista.

- Ylipäänsäkin pitkään jatkuessaan heikosti vartioitu raja tuottaa ongelmia, mutta erityisperusteenahan siellä mainitaan kisojen aiheuttamat turvallisuustoimet.

Hallitus on valmis vetämään esityksensä pois, mikäli rajavartiokiistassa päästään sopuun.

Neuvotteluissa ei sopua

Tänään Rajavartijaliiton lakonuhan torjumista jalkettiin jälleen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Ensi viikolla uhkaavan työtaistelun estämiseksi käydyt neuvottelut keskeytettiin iltayhdeksältä ilman sopua. Neuvottelujen jatkamisesta ei ole sovittu. Ratkaisu mahdollisen uuden työtaistelun alkamisesta voikin jäädä alkuviikkoon.

Mikäli neuvotteluissa uudesta virkaehtosopimuksesta ei päästä yhteisymmärrykseen, aloittaa STTK:lainen Rajavartioliitto lähes kuukauden pituisen lakon ensi viikon tiistaina. Lakon on määrä edetä vaiheittain raja-asemien ja rajanylityspaikkojen jälkeen myös Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Helsingin satamiin.

Lakon ensimmäinen, vain itärajan kansainvälisiä rajanylityspaikkoja koskeva vaihe päättyi viime lauantaina.

STTK paheksuu hallituksen puuttumista asiaan

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK paheksuu hallituksen menettelyä rajavartiolaitoksen työriidassa.

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä hallituksen puuttuminen asiaan lainmuutoksella on työmarkkinoiden pelisääntöjen vastaista.

Mäenpää toteaa, että kiistassa työnantajan asemassa oleva hallitus olisi voinut edistää sovun syntymistä muilla keinoin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.