Mainos

Rajamiehille lisää valtuuksia

Rajamiehiä koskevat uudet säännökset astuvat voimaan syyskuussa. Rajavartiolaitos lähtee lisätehtäviin ilman lisäresursseja.

Rajamiehille on luvassa lisää valtuuksia rajavyöhykettä ja rajavartiolaitosta koskevassa lainsäädännön uudistuksessa. Rajaviranomaiset saavat oikeuden hoitaa rajalla ilmeneviä kiireellisiä poliisitehtäviä sekä suorittaa tarvittaessa tehtäväalueensa rikosasian esitutkinnan.

Muun muassa rattijuopumustapaukset voidaan vastaisuudessa hoitaa loppuun saakka rajanylityspaikoilla. Tähän saakka valtuudet ovat riittäneet rattijuopon pysäyttämiseen. Rajamiehet saavat myös oikeuden puuttua järjestyshäiriöihin ilman aiemmin vaadittua poliisin pyyntöä. Uudet säännökset astuvat voimaan syyskuussa.

Lisätehtäviin ilman lisäresursseja

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Pasi Tolvanen pitää rajalakien uudistusta myönteisenä haasteena: turhaa byrokratiaa poistuu ja yhteistoiminnan mutkat oikenevat.

Uudistus ei kuitenkaan vähennä poliisin kokonaisvastuuta rikostorjunnasta eikä muuta rajavartiolaitoksen ja tullin vakiintunutta tehtävänjakoa. Laiton maahantulo, matkustusasiakirjojen väärennökset ja ihmissalakuljetus ovat erityisesti rajavartiolaitoksen torjuttavaa rikollisuutta, jossa tutkinta voidaan jatkossa hoitaa omin voimin.

- Voimme hoitaa tehtäväalueemme rikosjutut vastaisuudessa kokonaan, jollei asian siirtoa poliisille pidetä aiheellisena, Tolvanen täsmentää.

Lisätehtäviin lähdetään ilman lisäresursseja. Tosin rajavartiolaitos on siirtänyt väkeä Suomen vilkkaimmalle rajaosuudelle hiljaisempien toimipaikkojen kustannuksella. Myös uuden lain edellyttämää koulutusta on lisätty. Esimerkiksi tutkinnanjohtajia ja tutkijoita on koulutettu viime vuodesta alkaen. Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilöstömäärä on tällä hetkellä noin 750.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.