Rajamäki: Valtionyhtiöt siirrettävä valtioneuvoston kansliaan

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Kari Rajamäki (sd.) vaatii valtionyhtiöiden hallinnon siirtämistä valtioneuvoston kanslian yhteyteen.

Rajamäki perustelee muutostaesitystään sillä, että viimeaikaiset tapahtumat korostavat valtionyhtiöiden hallinnointimallien selkeyttämistä. Rajamäen mukaan Soneran tapauksessa yrityksen johto otti kohtuuttomia riskejä valtionomistajan katsellessa sivusta, kun taas Kemiran tapauksessa kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiesten toimesta valmisteltiin yritysjärjestelyjä ohittaen Kemiran strateginen johto ja toimiva hallitus. -Kumpikaan tapa ei voi olla se millä kansallisomaisuutta vastedes hoidetaan, Juankoskella tänään puhunut Rajamäki sanoi.

Valtionyhtiöillä on Rajamäen mukaan edelleen strategista ja kansantaloudellista merkitystä. Niillä voidaan tietoisesti tukea myös alueellisesti myönteistä työllisyys- ja elinkeinopoliittista kehitystä. Hän muistutti, että eduskunta edellytti Soneran tukitoimien yhteydessä, että se saa käsiteltäväkseen tänä vuonna hallitukselta selonteon valtionyhtiöiden hallinnointimallien kehittämisestä.

Valtion omistajapolitiikan hoidon keskittäminen valtioneuvoston kanslian yhteyteen tulisi Rajamäen mielestä selvittää, jotta samalla voitaisiin arvioida valtion omistajapolitiikan merkitystä ja yhteiskuntapoliittisen päätöksentekoa. Keskittäminen loisi Rajamäen mukaan myös paremmat edellytykset talous-ja työllisyyspoliittiseen poikkihallinnolliseen tarkasteluun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat