Mainos

Rajamäki: Suojelupoliisi toimi oikein ja yksin

Sisäministeri Rajamäen mukaan Supo toimi oikein tapauksessa, joka johti tshetsheenisivuston sulkemiseen lokakuussa. Rajamäki sanoo, että Supo toimi asiassa yksin eikä muiden viranomaisten tai ministereiden pyynnöstä.

Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) ei näe mitään moitittavaa suojelupoliisin toimissa, jotka johtivat internetin tshetsheenisivuston sulkemiseen lokakuussa. Rajamäen mukaan sivusto suljettiin sitä ylläpitäneen yrityksen toimitusjohtajan päätöksellä eikä sen vuoksi tuomioistuimen käsittelyyn ollut tarvetta.

Poliisiasioista vastaava Rajamäki selvittää asiaa vastauksessaan kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) eduskuntakyselyyn. Suojelupoliisi oli ottanut yhteyttä sivuston ylläpitäjään, koska oli aihetta epäillä, että sivustolla saatettaisiin julkaista rikolliseksi tulkittavaa aineistoa. Rajamäen mukaan Supo ei toiminut asiassa muiden viranomaisten tai ministereiden pyynnöstä, vaan hoiti sen tavanomaisena päivystysasiana.

Sisäministeriä ja pääministeriä informoitiin asiasta. Rajamäen mukaan Supon yhteydenotoissa verkkosivujen ylläpitäjään kävi ilmi, että sivustoa ylläpitänyt henkilö oli toiminut liikeyrityksen omistajan ja toimitusjohtajan tietämättä.

- Kun toimitusjohtaja sai asiasta tiedon, hän päätti itse lopettaa sivuston ylläpitämisen. Näin ollen ei tarvinnut harkita tuomioistuinkäsittelyä, Rajamäki kirjoittaa.

Sivuston ylläpitäjä on kertonut kokeneensa suojelupoliisin vierailut painostuksena, mihin myös Sasi kyselyssään viittaa.

Sivut ovat jälleen auki

Kohua herättäneet tshetsheenisivut avautuivat uudelleen viime lauantaina. Sivuston ylläpitäjä Mikael Storsjö kertoi tuolloin, että sivujen avaamista vaikeutti Supon synnyttämä pelon ilmapiiri, minkä vuoksi suomalaiset nettiyrittäjät eivät rohjenneet ottaa sivuja verkkoonsa. Storsjön mukaan on tullut selväksi, ettei sivuilla ole mitään lainvastaista.

Eduskunnan perustuslakivalokuntaa johtava Sasi oli kysynyt, kuka tai ketkä ministerit olivat pyytäneet tai siunanneet suojelupoliisin toimet nettisivujen sulkemisessa. Sasi perusteli asiaansa eräillä julkisuudessa annetuilla lausunnoilla.

Suojelupoliisin vt. johtaja Hannu Moilanen oli todennut Helsingin Sanomissa Supon saaneen valtiojohdon siunauksen toimilleen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oli kertonut omilla nettisivuillaan, että sivut olisi joka tapauksessa suljettu Venäjän pyynnöstä, mutta nyt sitä ei tarvinnut tehdä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.