Rajamäen poliisiyhteistyölakiesitys keräsi kritiikkiä

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax ehdottaa, että eduskunta hylkäisi Suomen liittymisen poliisin rajat ylittävää yhteistyötä edistävään Prümin sopimukseen.

Sisäministeri Kari Rajamäen johdolla valmisteltu esitys Suomen liittymisestä poliisin rajat ylittävää yhteistyötä edistävään niin sanottuun Prümin sopimukseen on saanut poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä eduskunnassa.

Hallituksen esitykseen perehtyneen eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax moittii, että esitys on "poikkeuksellisen kiireellä ja huonosti valmisteltu". Braxin mielestä esityksen perustelut ovat yksipuolisia tai jopa suorastaan harhaanjohtavia.

Brax ehdottaa, että eduskunta hylkäisi sopimuksen. Lakivaliokunnan enemmistö ei ollut valmis näin tylyyn arvioon, mutta vahva epäily välittyy myös enemmistön kannanotosta, jonka mukaan "valiokunta ei ole voinut täysin vakuuttua siitä, että Prümin sopimukseen liittyminen tuottaa Suomelle olennaisia hyötyjä. Valiokunnan käsitys perustuu lähinnä arvioon sopimuksen oikeudellisista vaikutuksista.

Rajat ylittävä poliisiyhteistyö arveluttaa

Prümin sopimuksella siihen liittyneet maat tehostavat rajat ylittävää yhteistyötään erityisesti terrorismin, kansainvälisen rikollisuuden ja laittoman muuttoliikkeen torjumiseksi. Esimerkiksi toisen valtion poliisi voisi osallistua yhteiseen operaatioon Suomen alueella.

Lakivaliokunta oudoksuu tänään hyväksymässään lausunnossa esimerkiksi sitä, että toisen valtion viranomaiset voisivat saada arkaluonteisia tietoja ajoneuvon haltijan terveydentilasta. Valiokunta ehdottaakin, että lakiesityksen jatkokäsittelyssä siihen tehtäisiin vielä useita muutoksia.

Brax perustelee hylkäysehdotustaan muun muassa sillä, että kysymys on paitsi kansalaisten oikeus- ja tietoturvasta myös yksittäisen poliisin rikosoikeudellisesta vastuusta.

- On kohtuutonta saattaa yksittäinen suomalainen poliisimies nyt esitetyn epämääräisesti vastuuseen ventovieraan ulkomaisen, vaikkapa italialaisen, poliisin ohjeistamisesta, Brax kirjoittaa vastalauseessaan.

Brax sai hylkäysehdotukselleen lakivaliokunnassa tukea vain vasemmistoliiton Minna Sirnöltä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat