Mainos

Rajalta käännytetty 23 radioaktiivista kuljetusta

Suomen rajalta käännytettiin viime vuonna 23 kuljetusta, jotka sisälsivät radioaktiivista metalliromua. Metalli oli tarkoitettu lähinnä teollisuuden raaka-aineeksi. Varsinaisia salakuljetusyrityksiä ei havaittu.

Yksi käännytetty kuljetus oli peräisin Latviasta, muut olivat lähtöisin Venäjältä. Moni palautettu kuorma oli lastattu Tsheljabinskin tai Jekaterinburgin alueilla, missä on paljon ydinaseisiin liittyvää sotilas- ja siviiliteollisuutta. Yhdeksän radioradioaktiivista kuljetusta jäi kiinni itärajan tullissa. Kotkan satamasta käännytettiin yhdeksän ja Loviisan satamasta viisi kuormaa.

Niiden säteily ei ollut niin voimakasta, että se olisi aiheuttanut vaaraa kuljettajille tai tullin työntekijöille. Radioaktiivisuus oli kuitenkin selkeästi suurempaa kuin luonnon taustasäteily. Säteilyturvakeskuksen mukaan tehostunut rajavalvonta on ollut yhtenä syynä siihen, että liikaa radioaktiivisuutta sisältäneitä kuljetuksia on käännytetty aiempaa enemmän. Vuonna 1994 tapauksia oli kymmenen ja sen jälkeen niiden määrä on tasaisesti noussut. Rajavalvontaa tiukennettiin Neuvostoliiton hajoamisen takia, koska pelättiin ydinmateriaalien ja radioaktiivisten aineiden joutuvan vääriin käsiin. Säteilyturvakeskuksen mukaan rajavalvonta on nyt huippuluokkaa.

Kaikilla säännöllisesti auki olevilla itärajan ylityspaikoilla on automaattisesti hälyttävät kiinteät mittauslaitteet. Tullivalvojilla on myös käsikäyttäisiä mittareita. Venäjältä peräisin olevaa metalliromua tuodaan Suomeen lähinnä teollisuuden tarpeisiin. Myös metalliteollisuudessa käytetään omia mittauslaitteita, joilla varmistetaan tuotteiden puhtaus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.