Mainos

Räjähdysvaara Sunilan sellutehtaalla

Palokunta joutui tänään eristämään Kotkan Sunilan sellutehtaan säiliöalueen räjähdysvaaran takia. Vaaran aiheutti kloraattiliuossäiliöön purkauksen yhteydessä viime yönä tankattu rikkihappo

.

.

Rikkihappo muodostaa kloraatissa myrkyllistä kloori- ja klooridioksidikaasua, joka suurina pitoisuuksina voi räjähtää. Kotkan palokunta ja tehtaan oma palokunta vartioivat aluetta vielä iltapäivällä. Liuosta neutraloitiin päivän aikana lipeällä. Sunilan tuotantopäällikkö Jarmo Rinne arveli iltapäivällä, että työ saadaan valmiiksi iltaan mennessä.

Erehdys havaittiin kesken tankkauksen

Erehdys havaittiin kesken tankkauksen, kun väärään säiliöön oli ehditty laskea jo viisi kuutiometriä rikkihappoa. Rikkihappoa oli Sunilan tehtaalle tulossa kaikkiaan noin 50 kuutiometriä.

Rinteen mukaan onni onnettomuudessa oli, että erehdys havaittiin purkauksen aikaisessa vaiheessa. Jos kaikki rikkihappo olisi ehditty panna 80 kuutiometriä kloraattiliuosta sisältäneeseen säiliöön, olisi säiliö mitä ilmeisimmin särkynyt ja myrkkykaasut olisivat karanneet maastoon.

Kloori- ja klooridioksidikaasu on ilmaa raskaampaa, joten se laskeutuu varsin pian. Tuulista riippuen olisi Kotkassa jouduttu evakuoimaan ainakin tehtaan lähialue, jos kaikki tehtaalle tilattu rikkihappo olisi joutunut väärään säiliöön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.