Mainos

Raitiovaunuturman kuljettajalle ei rangaistusta

Syyttäjä vaati raitiovaunun kuljettajalle sakkorangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneesta raitiovaunuturmasta kuljettajaa vastaan nostetut syytteet.

Turma tapahtui Helsingin keskustassa heinäkuussa. Raitiovaunu suistui kiskoiltaan päin Stockmannin tavaratalon seinää. Motoristi jäi raitiovaunun alle ja kuoli.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Ilander vaati 38-vuotiaalle naispuoliselle kuljettajalle sakkorangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän ja omaisten asianajajan mukaan kuljettajan olisi pitänyt keskeyttää ajaminen, kun hän alkoi tuntea itsensä huonovointiseksi. Nainen kertoi oikeudessa tunteneensa olonsa helteen vuoksi tukalaksi pitkin päivää. Kuljettajan kopin lämpötila oli tuona päivänä noin 37 astetta.

Käräjäoikeus oli kuljettajan kanssa samaa mieltä siitä, että tajunnan menettäminen oli huonosta olosta huolimatta ennalta arvaamatonta. Sen syy oli todennäköisesti lämpöhalvaus. Varmuutta tästä ei saatu, koska kuljettajaa ei tutkittu heti turman jälkeen.

Korvaukset vielä käsittelemättä

Tieliikennelain mukaan ajoneuvoa ei saa kuljettaa, jos edellytykset siihen puuttuvat sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Äkillisessä sairaskohtauksessa kuljettajan ei ole katsottu syyllistyvän tuottamukselliseen rikokseen, ellei hänellä ole oireiden vuoksi aihetta epäillä kohtauksen tuloa.

Tässä tapauksessa nainen ei käräjäoikeuden mukaan voinut aavistaa kohtausta. Hellepäiviä oli ollut jo useita, ja kuljettajan mukaan niiden aikana tukalaa oloa, pään jyskyttämistä ja hengen haukkomista oli ollut aiemminkin. Ennen oireet eivät kuitenkaan olleet johtaneet tajunnan menetykseen.

Syyttäjä Ilander ei aio valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Omaisten asianajajan Markku Fredmanin mukaan asiasta ei ollut vielä tänään päätetty.

Helsingin käräjäoikeudessa on vielä käsiteltävänä omaisten korvausvaatimukset Helsingin kaupungin liikennelaitosta kohtaan. Liikennelaitos on jo korvannut esimerkiksi hautajaiskulut. Lisäksi vaaditaan kärsimyskorvauksia ja turmassa kuolleen miehen avovaimon elatuksen turvaamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.