Raiskausrikoksen tunnusmerkistö kiristyy

Oikeusministeriö tiukentaa raiskausrikosten tunnusmerkistöä. Oikeusministeriön ehdotuksessa puolustuskyvyttömän uhrin makaaminen tulkitaan aina raiskaukseksi.

Oikeusministeri Tuija Brax pitää uudistusta välttämättömänä.

- Vaikka säännökset ovat sukupuolineutraaleja, käytännössä uudistus parantaa erityisesti naisten seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rikosoikeudellista suojaa.

Nykyisin sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa on raiskaus vain, jos tekijä on jollakin aktiivisella teolla saattanut uhrinsa tähän tilaan.

Oikeusministeriön selvitysmies Jan Törnqvist on sitä mieltä, että surullista kyllä, varsin usea seksuaalirikos liittyy päihteiden yliannosteluun.

- Tyypillinen esimerkki seksuaalirikoksesta on sukupuoliyhteys henkilön kanssa, jonka puolustuskyvyttömyys johtuu liiallisesta alkoholin nauttimisesta.

Sen sijaan sukupuoliyhteyttä sellaisen uhrin kanssa, joka on puolustuskyvytön muusta kuin tekijästä johtuvasta syystä, pidetään nykylainsäädännön mukaan raiskausta lievempänä tekona.

Tällainen itseaiheutettu puolustuskyvyttömyys liittyy usein päihteiden liika-annosteluun.

Rangaistus tästä seksuaalinen hyväksikäyttö -nimisestä rikoksesta on sakkoa tai vankeutta vähintään 14 vuorokautta ja enintään neljä vuotta.

Ehdotuksen mukaan tästä erottelusta luovuttaisiin ja raiskauksiksi arvioitaisiin myös tilanteet, joissa tekijä käyttää hyväkseen toisen puolustuskyvyttömyyttä ilman, että on itse sen aiheuttanut. Myöskään sillä, onko puolustuskyvyttömyys tilapäistä tai pysyvää, ei olisi merkitystä.

- Näiden tekojen määrittely raiskausrikoksiksi nostaisi niiden vähimmäisrangaistuksen nykyisestä 14 päivästä yhteen vuoteen vankeutta.

Oikeusministeriö aikoo myös tarkentaa seksuaaliseen tekoon pakottamista koskevia säännöksiä tarkennettaisiin vastaamaan uusia raiskausta koskevia säännöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat