Raiskauskriisikeskus: Uhrin syyllistäminen edelleen yleistä

Seksuaalisen väkivallan uhrit kohtaavat yhä syyllistäviä kommentteja raiskauksen jälkeen. Viranomaiset hallitsevat hienotunteisuuden, mutta uhrin syyllistävä kommentointi on yhä tavallista.

HS:n mielipidekirjoitus

”Raiskauksesta puhuttiin muiden matkustajien kuullen, ensiavuksi tarjottiin promillemittaria ja uhrilta penättiin kerta toisensa jälkeen, haluaako hän todella vielä selvitellä asiaa.

Oikeudessa olisi kuulemma vain sana sanaa vastaan. Tytön olisi pitänyt muistaa hytin numero ja huomioida raiskaajan kengät. Olisi pitänyt pystyä muistamaan, mistä kerroksesta hän pakeni.”

Ote on Helsingin Sanomien mielipidepalstan kirjoituksesta, missä uhrin opettaja kuvailee raiskatun abi-tytön kohtelua.

– Suuren yleisön keskuudessa on edelleenkin vallalla vanhoja asenteita, jotka jollain tavalla vierittävät syytä uhrin niskoille, kertoo raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistiin tänään opettajan kirjoitus siitä, kuinka abiristeilyllä raiskattu tyttö sai nöyryyttävää kohtelua. Raiskauksesta puhuttiin muun muassa muiden matkustajien kuullen.

Syyllistävät kommentit liittyvät raiskauskriisikeskuksen kehittämispäällikön mukaan yleensä uhrin käytökseen, pukeutumiseen tai uhriin liittyvään ominaisuuteen.

– Voidaan jopa sanoa, että olit väärässä paikassa väärään aikaan. Unohdetaan todella se, että siinä on se tekijä, joka on teosta vastuussa, Heinjoki sanoo.

Asenteiden opettaminen jo peruskouluun

Ensimmäiset kommentit ja kohtaamiset voivat vaikuttaa siihen, kuinka uhri toipuu seksuaalisesta väkivallanteosta.

– Uhrille on tärkeää, että häntä kuullaan, hän saa osakseen myötätuntoa ja hänen kertomustaan raiskaustilanteestaan uskotaan, Heli Heinjoki raiskauskriisikeskus Tukinaisesta kuvailee.

– Täytyy tietenkin muistaa, että raiskaus on traumaattinen kokemus ja uhri on herkkä vastapuolen kommenteille, Heinjoki jatkaa.

Asiallinen uutisointi ja raiskauksen uhrin kohtaamiseen liittyvän koulutuksen järjestäminen on raiskauskriisikeskuksen kehittämispäällikön mukaan tärkeää.

– Jo peruskoulujen oppitunneille voisi ottaa mukaan oman seksuaalisen itsemäärämisoikeuden opettamisen.

– Koulutusta olisi hyvä lisätä esimerkiksi laivayhtiöissä, missä kohdataan useammin seksuaalisen väkivallan uhreja, Heli Heinjoki pohtii.

Heinjoki pitää ikävänä Tallink Siljan henkilöstöjohtajan kommenttia siihen, että naisten liiallinen juominen olisi syynä laivaraiskausten lisääntymiseen.

– Kurjalta kuulostaa se, että naissukupuolta ikään kuin laitetaan aisoihin ja kehotetaan heitä miettimään käyttäytymistään. Eiköhän tämä aika ole jo mennyt ohi.

– Tietysti on järkevää, että suojaa itseään ja miettii, missä tilanteissa on vaarassa. Mutta ei kenenkään pitäisi joutua siihen tilanteeseen, että joku tekee pahaa, seksuaalista väkivaltaa, raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat