Mainos

Raiskaajille ja pedofiileille lääkehoito käyttöön

Seksuaalirikollisille annetaan jatkossa mahdollisuus lääkehoitoon ja psykososiaaliseen hoitoon.

Vangille voidaan asettaa koevapauden ehdoksi sitoutuminen seksuaalirikoksen ehkäisemiseksi määrättävään lääkehoitoon. Käytännössä tämä koskee esimerkiksi rikoksentekijöitä, jotka on tuomittu törkeästä raiskauksesta tai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tavoitteena on ehkäistä seksuaalirikosten uusimista lääkityksellä, joka vaimentaa seksuaaliviettiä. Lääkehoito perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja lääkitystä käytetään yhdessä psykososiaalisen hoidon ja tuen kanssa.

Vanki aloittaa lääkehoidon jo vankeusajan loppupuolella. Ennen valvottuun koevapauteen pääsyä vangin on sitouduttava lääkehoidon jatkamiseen myös ehdonalaisen vapauden aikana. Jollei vanki noudata lääkehoitoa koskevia määräyksiä, koevapaus voidaan peruuttaa määräajaksi tai ehdonalainen vapaus määrätä osaksi menetetyksi.

Valvottua koevapautta uudistetaan

Myös valvottua koevapautta uudistetaan jatkossa. Jatkossa valvonta voi tapahtua nilkkaan tai ranteeseen kiinnitetyn valvontalaitteen avulla samaan tapaan kuin valvontarangaistuksessa.

Valvotun koevapauden tekninen valvonta toteutetaan nykyisin siten, että koevapauteen sijoitetulla on hallussaan matkapuhelin.

Valvottu koevapaus tarkoittaa sitä, että vanki voidaan päästää koeluonteisesti vapauteen aikaisintaan kuusi kuukautta ennen säännönmukaista ehdonalaista vapauttamista. Koevapauden tarkoituksena on edistää vangin hallittua ja suunnitelmallista vapauttamista ja sijoittumista yhteiskuntaan.

Uudistuksien voimaantulo vuoden 2014 alusta lähtien on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä 23. elokuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.