Mainos

Raisio Oy:n lateksitehtaalla räjähdys Anjalankoskella

Akryylinitriili räjähti tänään aamupäivällä Raisio Oy:n lateksitehtaalla Anjalankosken Kaipiaisissa. Räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä kemikaalivuotoja. Vahingoiksi on arvioitu puoli miljoonaa euroa.

Räjähdyksestä Raisio Chemicalsin Kaipiaisten Latexia SB Oy:n tehtailla tuli ilmoitus Kouvolan aluehälytyskeskukseen kello 9.48. Lateksitehtaan akryylinitriiliä sisältänyt säiliö oli räjähtänyt purettaessa siihen raaka-ainetta junanvaunusta. Räjähdys irrotti muun muassa säiliön katon.

Räjähdystä seuranneen palon synnyttämien myrkyllisten savukaasujen takia Kaipiaisten taajamassa annettiin yleinen vaaramerkki ja ihmisiä evakuoitiin, sillä tuulen suunta oli aluetta kohti. Palo saatiin sammumaan runsaan tunnin kuluttua ja evakuointi peruttiin.

Aluepalopäällikkö Juha Tiitisen mukaan asukkaat poistuivat hälytyksen jälkeen vaaralliselta alueelta sekä omatoimisesti että poliisin ohjeiden mukaan. He pääsivät palaamaan kotikyläänsä ennen puoltapäivää, kun onnettomuuspaikalta ei enää tullut myrkyllistä savua.

Junaliikenne katkesi Lappeenrannan ja Kouvolan välillä, mutta junavuorot eivät myöhästyneet räjähdyksen takia. Maantieliikennettä räjähdys ei häirinnyt muualla kuin onnettomuusalueen tuntumassa. -Seuraavaksi on vuorossa vaarallisen aineen poisto palopaikalta, saneeraus ja onnettomuuden tutkinta, sanoi Tiitinen palon sammuttua.

Vahingot noin 500 000 euroa

Onnettomuussäiliö on tuotantojohtaja Antti Likitalon mukaan sellainen, että sen katto irtoaa räjähdyksessä ja muuten säiliö jää osin ehjäksi. Nyt säiliössä oli akryylinitriiliä 30-40 tonnia. Räjähdys jatkui säiliöpalona.

-Aineelliset vahingot rajoittuivat näin lähinnä säiliöön. Lisäkustannuksia tulee muun muassa tuhoutuneesta raaka-aineesta, siivouksesta ja tuotantohäiriöstä, arvioi Likitalo. -Taloudelliset vahingot ovat alustavien laskelmien mukaan noin 500 000 euroa. Tuotannon käynnistymiseen arvioidaan menevän "päivä, pari". Akryylinitriilin käyttöönoton osalta käynnistys voi venyä myöhempäänkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.