Mainos

Raisio jyrkässä laskussa

Raisio-yhtymän tulos jää oleellisesti viime vuotta heikommaksi. Yhtymä antoi tänään tulosvaroituksen, jossa pääsyyksi tuloksen huononemiseen kerrottiin margariinipuolen Venäjän kriisin jälkeiset vientiongelmat sekä Benecolin Yhdysvaltain markkinoinnin viivästymisestä koituneet kulut. Tulosvaroitus painoi Raision osakkeen Helsingin pörssissä jyrkkään laskuun, vaikka näkemykset Benecolin tulevista maailmanlaajuisista mahdollisuuksista eivät yhtiön mukaan ole muuttuneet.

Iltapäivällä Raision osakkeesta maksettiin 7,60 euroa eli 1,37 euroa perjantain päätöstä vähemmän. Raisio arvioi yhtymän tammi-elokuun liikevaihdon jäävän noin 3,1 miljardiin markkaan, mikä olisi noin 8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Myös koko vuoden liikevaihdon arvioidaan kutistuvan noin 7 prosentilla noin 4,6 miljardiin markkaan. Tammi-elokuun liikevoitto kutistuu noin 120 miljoonaan markkaan, kun se vuotta aiemmin oli 234 miljoonaa markkaa.

Venäjän vientisaatavista on kirjattu tälle ja viime vuodelle luottotappioita liki 50 miljoonaa markkaa ja epävarmoja saatavia on vielä 30 miljoonaa. Margariiniteollisuuden tammi-elokuun liiketulos painuu noin 50 miljoonaa markkaa tappiolle. Loppuvuoden pitäisi jo yltää plussan puolelle, mutta koko vuoden tulos jää tappiolliseksi.

Venäjän viennin ongelmien lisäksi margariiniteollisuuden kannattavuutta on heikentänyt se, että vahvoihin vientinäkymiin oli varauduttu suurilla ja sittemmin epätaloudellisiksi osoittautuneilla kasviöljyjen hankintasopimuksilla. Nämä sopimukset päättyvät loppuvuoden aikana. Benecolin toimitukset Britanniaan ja Keski-Eurooppaan ovat Raision mukaan käynnistyneet hyvin. Yhdysvalloissa on yhä meneillään markkinoille tulovaihe.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.