Mainos

Raisa Gorbatshova on kuollut

Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatshovin puoliso Raisa Gorbatshova on kuollut aamulla Saksassa. Hän oli 67-vuotias.

Raisa Gorbatshova oli ollut Saksan Münsterissä hoidettavana leukemian vuoksi lähes kaksi kuukautta. Lääkärit olivat aikoneet tehdä hänelle luuydinsiirron, mutta hän oli liian heikko kestääkseen leikkauksen. Raisa Gorbatshova tuli saksalaiselle klinikalle hoidettavaksi heinäkuussa. Hänen miehensä Mihail Gorbatshov oli koko raskaan hoitoprosessin ajan hänen vierellään.

Tyylikäs ja hyvin koulutettu

Kun Raisa Gorbatshova astui julkisuuteen miehensä noustua puoluejohtajaksi 1985, moni hieraisi silmiään. Niin selvästi tämä tyylikäs ja hyvin koulutettu maan uusi ensimmäinen nainen poikkesi edeltäjistään.

Raisa Gorbatshova syntyi Siperian Rubzovskissa 5. tammikuuta 1932 ja vietti nuoruutensa Stavropolissa Pohjois-Kaukasuksella. Hän opiskeli marxilais-leninististä filosofiaa Moskovassa ja avioitui yliopistossa tapaamansa Mihail Gorbatshovin kanssa vuonna 1956.

Toimittuaan opettajana Stavropolissa muutamia vuosia hän muutti miehensä kanssa Moskovaan, väitteli tohtoriksi ja hoiti dialektisen materialismin professuuria. Raisa Gorbatshova osallistui ensimmäisen naisen ominaisuudessa aktiivisesti päivänpolitiikkaan jo kauan ennen Hillary Clintonia. Tämä närkästytti monia hänen maanmiehiään, kuten myös hänen tapansa kantaa matkoillaan kalliita koruja.

Hän aiheutti pienoisen sensaation 1980-luvun puolivälissä, kun hän maksoi ostoksensa lontoolaisessa tavaratalossa muitta mutkitta länsimaisella luottokortilla. Kun Mihail Gorbatshov yritettiin syrjäyttää vallasta 1991, Raisa Gorbatshova sai Krimillä vaikean sydänkohtauksen.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisinä vuosina Raisa Gorbatshova vietti hiljaiseloa eikä häntä nähty juurikaan julkisuudessa. Hän osallistui ainoastaan joihinkin Moskovassa toimivan Gorbatshov-säätiön hyväntekeväisyystilaisuuksiin.
(MTV3-STT-DPA)
Tomi Einosen Seitsemän uutisten juttu Raisa Gorbatshovasta.Ystäväänsä muistelee rouva Tellervo Koivisto. (1:50)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.