Räikeät ylinopeudet ovat vähentyneet Helsingissä selvästi

Räikeät ylinopeudet ovat vähentyneet Helsingissä selvästi viimeisen viiden vuoden aikana.

Poliisin tilastojen mukaan 31–40 kilometriä ylinopeutta ajaneita oli viime vuonna 51. Vuonna 2008 määrä oli yli kolminkertainen, 176 tapausta. Tilastot koskevat automaattista nopeusvalvontaa.

– Poliisissa puhutaan tällaisista vakavista “kovista vedoista”, jotka ovat vähentyneet dramaattisesti, kertoo komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa vähentymiseen voi liittyä sekä kaupunkilaisten kokemus tiukasta valvonnasta että nopeuksia hillitsevät rakenteelliset muutokset, kuten hidastetöyssyt ja kiertoliittymät.

Asukkaat eivät aina pidä muutoksista

Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta toteaa, että parantamisen varaa on edelleen.

– Yhä on turhan paljon väylää, jonka rakenne ei kerro alueen vilkkaudesta, vaan antaa mahdollisuuden ajaa koviakin nopeuksia.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Hanna Strömmer mainitsee esimerkkinä Koskelantien.

– Liikenne on pääasiallisesti läpiajoa, ja molemmin puolin on asutusta ja pieniä lapsia ylittämässä katua kouluun. Jalankulkijoiden asemaa on yritetty parantaa huomiovaloilla, mutta sillä ei ole valitettavasti ole ollut suurta vaikutusta, Strömmer sanoo.

Hänen mukaansa turvallisuuden kannalta tehokkaat muutokset voivat olla myös sellaisia, että asukkaat vastustavat niitä kaupunkikuvallisten seikkojen vuoksi.

Esimerkiksi puurivien kaatamiseen ja siirtämiseen voidaan suhtautua kielteisesti.

MTV3 Uutiset on julkaissut viikonloppuna kolmeosaisen sarjan kesäliikenteestä. Tämä on sarjan viimeinen osa.

Lue myös:

    Uusimmat