Mainos

Raid-elokuvan tuotesijoittelu mainontasäännösten vastaista

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus katsoo, että Raid-elokuvan tuotesijoittelu on mainontasäännösten vastaista. Elokuvan esittämiseen ei kuitenkaan puututa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) katsoo, että Raid-elokuvassa esiintyvä tuotesijoittelu täyttää väkevien alkoholijuomien lainvastaista myynninedistämistä koskevat tunnusmerkit. Elokuvassa on esillä yksi tupakkatuote ja useita väkeviä alkoholijuomia.

Yhden alkoholijuoman osalta elokuvan tuottaja on saanut sinänsä vähäiseksi katsottavaa materiaalista apua tuotemerkin maahantuojayrityksen edustajalta. Kyseistä alkoholijuomaa ja sen tuotemerkkiä esitetään elokuvassa mainospalan tyyppisessä kohtauksessa.

STTV katsoo, että alkoholijuoman esille asettamistapa toistoineen on elokuvan juonen kehittelyn kannalta merkityksetön ja siksi on todennäköistä, että tuotteen esillepanoon on vaikuttanut alkoholijuomien maahantuojan edustajalta saatu tuki. Elokuvan tuottaja viittaa annettuun tukeen myös esittämällä erityiset kiitokset alkoholijuomien maahantuojan edustajalle ja maahantuojayritykselle elokuvan lopputeksteissä.

Elokuvassa esiintyvän tupakkatuotteen osalta STTV katsoo, että tupakkatuotteen näkyvyyden ensisijainen tarkoitus liittyy elokuvan juoneen, eikä elokuvan tuottajan ja kyseisen tupakkatuotteen valmistajan välillä ole osoitettavissa esillä pitoa koskevia sopimuksia.

Elokuvan esittämiseen ei puututa

Elokuvan esittämiseen ei kuitenkaan aiota puuttua, eikä tuotevalvontakeskus toistaiseksi ryhdy muihin rikosseuraamustoimenpiteisiin.

STTV on arvioinut tekoa suhteessa tuotesijoittelun laajuuteen ja tuotantoyhtiön siitä saamaan taloudelliseen hyötyyn sekä ottanut huomioon, että rikkomus on perustunut lähinnä tuottajan ymmärtämättömyyteen. Tämän vuoksi STTV katsoo aiheelliseksi ainoastaan saattaa tuotantoyhtiön tietoon, että tuotantoyhtiö on harjoittanut alkoholin mainontaa koskevan lain vastaista toimintaa.

STTV otti asian käsiteltäväkseen saatuaan eri lähteistä ilmoituksia mahdollisesta alkoholin mainontaa ja myynninedistämistä koskevan alkoholilain vastaisesta toiminnasta ja tutustuttuaan asiaa koskeviin lehtikirjoituksiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.