Mainos

Rahtilaivat keventäneet lastejaan Saimaan syväväylällä

Rahtilaivat ovat joutuneet ajamaan pienemmillä lasteilla ja hiljentämään reilusti vauhtia Saimaan matalikoissa ja kapeikoissa vedenpinnan laskun vuoksi. Muutaman päivän runsas lumentulo ei ole tilannetta parantanut. Saimaan kanavan liikennemääriin veden vähyys ei ole kuitenkaan vaikuttanut. Pian päättyvältä purjehduskaudelta odotetaan ennätystulosta.

-Joensuuhun ja Varkauteen saakka väylässä on noin kymmenen sentin vajaus ja alukset ovat joutuneet keventämään lastiaan kymmenisen tonnia jokaista senttiä kohti, kertoi liikennetoimialan päällikkö Jouni Kokkonen Järvi-Suomen merenkulkupiiristä. Keventyneet lastit eivät ole vaikuttaneet Saimaan kanavan liikennemääriin.

Kokkonen arvioi tavaraliikenteen kasvavan ennätyslukemiin tänä vuonna eli kahden miljoonan tonnin raja rikkoontuu reilusti. Saimaan syväväylän matalikoissa veden vähyys tuntuu selvästi ja laivat joutuvat pudottamaan vauhtia.

-Selkätaipaleet voidaan ajaa täysillä niin kuin ennenkin, mutta matalikoilla alkavat pohjaimut vaikuttaa ja on oltava varovainen. Ensimmäiset 40 minuuttia kanavan suulta ovat vaikeimmat, siinä ei virheitä passaa tehdä, kuvaa luotsi Jaakko Kalinainen Lauritsalan luotsiasemalta.

Saimaan kanava sulkeutuu liikenteeltä jo joulukuun puolessa välissä, mikä johtuu Ilistojen sululla tehtävistä korjaustöistä. Laiva törmäsi Ilistojessa sulkuporttiin viime keväänä, ja portti ei näytä kestävän talven rasitusta ilman perusteellista korjausta. Viime vuonna kanava meni kiinni vasta tammikuun puolella.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.