Mainos

Rahoitustarkastus: Pankkien kannattavuus edelleen heikko

Suomalaisten pankkien kannattavuus on Rahoitustarkastuksen johtajan Kaarlo Jännärin mukaan viime vuoden tulosparannuksesta huolimatta edelleen varsin heikko. Pankkien on jatkettava tehokkuutensa parantamista ja purettava taseitaan rasittava iso kiinteistöomistus, arvioi Jännäri Ratan vuosikertomuksessa.

Viime vuoden tulosparannus johtui suurelta osin arvopapereiden myyntivoitoista, luottotappioiden vähenemisestä ja kulujen leikkauksista. Pankkien rahoitustoimintakate sen sijaan parani vain hieman, vaikka järjestämättömien luottojen määrä pieneni huomattavasti.
-Pankkien peruskannattavuus on edelleen varsin heikko ja kustannusten karsinnan on jatkuttava, Jännäri sanoi. Pankkikriisin perintönä pankkien taseita rasittaa edelleen iso kiinteistöomistus, jonka kirjanpitoarvo osin ylittää kiinteistöjen tuottoarvot.
-Vasta tämän kiinteistöomistuksen purkamisen jälkeen voi pankkien tilaa luonnehtia vahvaksi. Purkaminen vaatinee kuitenkin useita vuosia, sillä Suomen kiinteistömarkkinat ovat edelleen varsin kehittymättömät, Jännäri totesi.

Pankkien kustannustehokkuuden parantamiseen pyritään Jännärin mukaan myös pankkialan rakenneratkaisuilla, joista on jo tehty merkittäviä päätöksiä. Hän pitää todennäköisenä, että rakennemuutokset jatkuvat Emun kolmannen vaiheen alkamisen voimistaessa Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentymispaineita ja lisätessä kilpailua yli rajojen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.