Mainos

Rahoitustarkastus antoi Nokialle huomautuksen

Nokian olisi pitänyt julkistaa ennakkotiedot odotettua paremmasta viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksesta ilman aiheetonta viivytystä.

Rahoitustarkastus (Rata) on antanut Nokialle tänään julkisen huomautuksen tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä.

Ratan mielestä Nokian olisi pitänyt tammikuussa tiedottaa aiemmin viime vuoden loka-joulukuun ennakoitua paremmasta tuloksesta.

- Nokian olisi tullut julkistaa ennakkotiedot odotettua paremmista viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana toteutuneista liikevaihto- ja tuloskertymistä ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun ne tulivat yhtiön tietoon, viimeistään 14.1.2005, Rata sanoi tänä aamuna julkaistussa tiedotteessaan.

Nokia ei antanut erillistä positiivista tulosvaroitusta, vaan tulostiedot julkistettiin normaaliaikataulussa 27. tammikuuta, jolloin annettiin tiedot koko viime vuodelta.

Ratan mielestä parantuneet luvut olivat omiaan vaikuttamaan Nokian osakkeen arvoon.

Toimistopäällikkö Jarmo Parkkonen sanoo, ettei valvojalla ole mitään tarkkoja rajoja, jolloin yhtiön on annettava tulosvaroitus. Hänen mukaansa tulosennusteita antaville yrityksille kuten Nokialle syntyy kuitenkin korostettu velvollisuus seurata ennusteen toteutumista ja tiedottaa siitä poikkeavista muutoksista. Parkkosen mukaan Ratan ratkaisuun vaikuttaa myös se, miten tiedon voidaan arvioida vaikuttavan sijoittajiin.

- 30 prosentin poikkeama osakekohtaisessa tuloksessa on aika monessakin tapauksessa vaikuttanut aika olennaisesti, hän kertoo.

Myös Helsingin Pörssin kurinpitolautakunta moittii Nokiaa. Kurinpitolautakunta myös antoi Nokialle varoituksen.

Lautakunnan mukaan sijoittajan mahdollisuus arvioida yhtiötä ja sen arvopaperia perustuu yhtiön julkistamiin tietoihin. Tästä syystä säännöt edellyttävät, että mahdolliset muutokset tiedotetaan ilman aiheetonta viivytystä.

Nokia: Tulosvaroitus olisi antanut epätäydellisen kuvan

Myös Nokian vastine julkistettiin Ratan huomautuksen yhteydessä. Nokia lähetti sen Ratalle huhtikuun lopulla.

Nokia katsoi, että positiivisen tulosvaroituksen antaminen tammikuun alussa käytettävissä ollein tiedoin olisi antanut yhtiön taloudellisesta tilasta epätäydellisen kuvan. Tämän vuoksi Nokialla ei omasta mielestään ollut juridista velvollisuutta antaa ennakkotietoja viime vuoden loka-joulukuun odotettua paremmasta tuloksesta.

Yhtiö myös arvioi, että epätäydelliset ennakkotiedot olisivat voineet hämmentää tiedonsaajaa enemmän kuin tiedon antamatta jättäminen.

- Toteutunut liikevaihto tai tulos eivät selittyneet millään sellaisella yksittäisellä seikalla, joka olisi markkinoiden kannalta ollut yllättävä ja sijoituspäätöksiä ohjaava tieto, Nokia kuvasi tammikuun alun tilannetta.

Yhtiön mielestä muutosten syyt on kyettävä ennen tiedottamista analysoimaan riittävällä tarkkuudella, koska sijoittajien päätökset liittyvät aina tulevaisuuden kehitykseen. Nokia myös muistutti, että se on antanut 2000-luvulla ennakkotietoja tuloksistaan vain kerran: huhtikuussa 2004 yhtiö varoitti tammi-maaliskuun tuloksen olevan ennakoitua heikompi.

Kyseessä on toinen kerta, kun Rata antoi julkisen huomautuksen. Ensimmäinen annettiin huhtikuussa Evli Pankille. Astetta kovempi on julkinen varoitus. Niitä Rata ei ole antanut. Molemmat tulivat mahdollisiksi kesällä 2003.

Tänä kesänä voimaan tulevalla muutoksella Rata voi esittää julkiseen varoitukseen seuraamusmaksua. Siitä päättää markkinaoikeus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.