Mainos

Rahoitusmarkkinoiden tiukempi sääntely nostaa asuntolainojen hintaa

Kansainvälisen finanssikriisin seurauksena rahoitusmarkkinoita halutaan säännellä entistä tiukemmin. Suomessa sääntely saattaa kuitenkin aiheuttaa lisäkustannuksia kotitalouksien asuntorahoitukseen.

– Sääntelyn tavoitteet kuten riskien vähentäminen, tulevien kriisien välttäminen, läpinäkyvyyden lisääminen ja puskurien luominen ovat kannatettavia. Kuitenkin mukana on edelleen ehdotuksia, jotka aiheuttavat huolta Suomessa toimivissa pankeissa, sanoo johtaja Kaija Erjanti Finanssialan Keskusliitosta puheessaan OP-Pohjola-ryhmän Asuntoseminaarissa Kuopiossa.

– Kun tase-eriä ei painoteta riskin mukaan lainkaan, johtaa tämä siihen, että vähän riskiä sisältävät lainat kuten asuntolainat vaativat yhtä paljon omaa pääomaa kuin kaikkein riskipitoisimmat luotot, Erjanti selittää.

Sääntely kohdistuisi voimakkaimmin Suomen kaltaisiin, vähäriskistä vähittäispankkitoimintaa harjoittaviin maihin. Asuntorahoituksen kannalta huolestuttavimmat sääntelyuudistukset ovat vähimmäisomavaraisuusaste sekä pankkien pitemmän aikavälin maksuvalmiutta koskevat vaatimukset.

Suunnitellun sääntelyn luoma pankkien asuntolainamarginaaleihin syntyvä nousupaine kohdistuu voimakkaimmin uutta asuntolainaa ottaviin asiakkaisiin. Samaan aikaan on odotettavissa viitekorkojen nousu ja tuntuvaa lisäystä muihin asumiskustannuksiin.

Sääntely nostaa myös asuntorakennuttajien ja kuntien luottojen kustannuksia, joten vaikutukset ulottuvat kaikkien asumismuotojen kustannuksiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.