Mainos

Rahoitusmarkkinavero voi nostaa eläkemaksuja

Jos EU-komission esittämä rahoitusmarkkinavero otetaan tulevaisuudessa käyttöön Suomessa, se voi nostaa palkansaajien ja työnantajien eläkemaksuja.

Suomalaisilla työeläkelaitoksilla on noin 140 miljardia euroa sijoitettavana. Rahoitusmarkkinavero koskisi myös näiden työeläkevarojen sijoittamista. Vero olisi 0,1% osakkeilla ja joukkovelkakirjalainoilla käytävästä kaupasta, ja 0,01% johdannaisilla käytävästä kaupasta.

Viime vuoden kaupankäynnin pohjalta voidaan laskea, että vero tietäisi eläkejärjestelmälle vuosittain 450 - 530 miljoonan euron kustannuksia.

Jotta vero ei söisi eläkkeitä, maksuja pitäisi korottaa. Jos korotus jaettaisiin puoliksi työntekijän ja työnantajan kesken, esimerkiksi 3 000 euroa kuussa tienaava joutuisi maksamaan kuussa 12,50€ lisää eläke-maksua. Ja hänen työn-antajansa saman summan.

Veron puolustajat muistuttavat, että työeläkevarat on mahdollista sulkea veron ulkopuolelle, ja että tästäkin syystä Suomen kannattaisi osallistua veron suunnitteluun.

Verolla olisi seurauksia myös piensijoittajille. Helsingin pörssissä keskimääräinen transaktio on 5 000€. Siitä vero olisi vain 5€. Summa on pieni, mutta monen kohdalla vero jopa tuplaisi kaupankäyntikulut.

Ja jos kauppaa käy paljon, kuten aktiiviset sijoittajat tekevät, menoa kertyisi tuntuvasti. Esimerkiksi pelkästään Helsingin pörssin osakevaihdosta tätä veroa kertyisi vuodessa 200 miljoonaa euroa.

Tarvitaan 9 maata

EU:ssa vero-esitystä voidaan viedä eteenpäin, jos vähintään 9 EU-maata lähtee mukaan. Ranska ja Saksa vetävät hanketta ja ainakin Itävalta on innostunut mukaan, ehkä myös Belgia.

Suomen rahoitusmarkkina-sektorin mukaan systeemi toimii vain, jos se on maailman-laajuinen. Huolta herättää etenkin se, että Ruotsi jää varmasti ulkopuolelle. Tämä voisi siirtää arvopaperikauppaa Suomesta Ruotsiin ja muihin maihin. Jos kaupan-teko Suomessa vähenisi, niin sijoitusten arvo voisi laskea. Samoin kävisi todennäköisesti myös kaupankäyntikuluille, kun tarjonta ja kilpailu vähenisi.

Verosta ollaan vahvasti kahta mieltä. Sen kannattajien mielestä kokonaisedut olisivat menetyksiä selvästi suuremmat.

Katso Anne Sjöholmin raportti (Seitsemän uutiset 3.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.