Rahoituslaitokset huolissaan köyhyydestä

Kansainväliset rahoituslaitokset Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF aloittavat ensi viikon alussa Prahassa vuosikokouksensa, jonka pääaiheeksi näyttää nousevan köyhyyden lievittämisen lisäksi öljyn hintakriisi.

Laitosten yhteinen vuosikokous alkaa tiistaina, mutta asiaan liittyvät erilaiset tapahtumat ovat jo käynnistyneet ja tunnelma tiivistyy lauantaina, kun johtavien teollisuusmaiden eli G7:n valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat kokoontuvat omaan kokoukseensa Prahassa.

Rahoituslaitosten vuosikokousta suuremman julkisen huomion ovat saaneet globalisoitumista vastustavien järjestöjen mielenosoitukset, joita suunnitellaan pitkin ensi viikkoa. Prahaan odotetaan noin 15000-20000 aktivistia. Vuosikokouksen asialistan ulkopuolelta tapaamisen yhdeksi pääaiheeksi näytti nousevan öljyn hintakriisi, kun öljyä tuottavien ja sitä kuluttavien maiden virkamiehet ovat kasvotusten ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun mm. useissa Euroopan maissa on ollut laajoja mielenosoituksia polttoaineiden korkeita hintoja vastaan.

Öljyn hinnan odotettiin leimaavan lauantaina myös G7:n kokousta, jossa toisena aiheena on Euroopan unionin yhteisvaluutan euron heikkous. Suomesta Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokoukseen osallistuvat Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Talouskasvusta köyhyyden lieventämiseen

Rahoituslaitoksia on viime vuosina syytetty mm. globalisaation edistämisestä, ympäristöhaitallisten toimenpiteiden tukemisesta sekä köyhien sortamisesta. Viime aikoina erityisesti Maailmanpankki on uuden pääjohtajansa James Wolfensohnin myötä pehmentänyt politiikkaansa ja ryhtynyt julistamaan, että köyhyyden lieventäminen "on aikakautemme keskeinen haaste". Wolfensohnin mukaan kummatkin laitokset haluavat kehittää köyhyyden lieventämiseen tähtääviä toimia.

Hän on tähdentänyt, että maailmantalouden nykyinen vahva tila olisi suotuisa näille toimille ja jos nyt ei toimita, olisi se moraalisesti väärin. Hän on myös kehottanut teollisuusmaita kasvattamaan jo vuosikymmenen laskussa olleita kehitysyhteistyömäärärahojaan ja avaamaan omia markkinoitaan kehitysmaiden tuotteille.

Mielenosoituksia odotettavissa


Maailmanpankki ja IMF ovat pyrkineet myös läheisempään vuoropuheluun arvostelijoidensa kanssa. Wolfensohn tapasi tänäään Prahassa kansalaisjärjestöjen edustajia ja kehotti heitä tarttumaan tilaisuuteen ja rakentamaan sillan vallitsevien erimielisyyksien yli. Samalla hän joutui kuitenkin myöntämään, että monet pankissa työskentelevät eivät luota kansalaisjärjestöihin tai niiden edustajiin.

Vuosikokoukseen on ilmoittautunut kaikkiaan noin 350 kansalaisjärjestön edustajia. Samaan aikaan

Washingtonissa nähtiin rajuja mellakoita.

globalisaation vastustajat valmistautuivat viikon aikana pidettäviin mielenosoituksiin. Prahaan odotetaan noin 15000-20000 aktivistia. Kansalaisjärjestöt järjestävät mm. suuren Jubilee 2000 -marssin, erilaisia joukkokokouksia ja kommandoiskuja kokouksen aikana.

Tapausten järjestäjän, INPEG-järjestön, mukaan mielenosoitusten kohokohta on tiistaina, jolloin aktivistit aikovat saartaa kokouspaikan ja sinne saapuneet kokousedustajat siihen asti, kunnes he lupaavat lakkauttaa kummatkin rahoituslaitokset. INPEG, joka yhdistää mm. ympäristöaktivisteja, työväenliikkeen jäseniä, naisaktivisteja ja globalisaation vastustajia, pyrkii toistamaan Seattlen ja Washingtonin tapahtumat.

Väkivaltaisiksi kääntyneet mielenosoitukset häiritsivät pahasti Maailman kauppajärjestön WTO:n vuosikokousta viime vuonna Seattlessa ja samoin kävi IMF:n ja Maailmanpankin kokousten kanssa huhtikuussa Washingtonissa. Myös Suomesta osallistutaan kansalaisjärjestöjen tapahtumiin Prahassa, mm. Kepa on lähettänyt paikalle omia edustajiaan.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat