Rahastosijoitukset työllistivät arvopaperilautakuntaa

Valtaosa piensijoittajien yhteydenotoista koski viime vuonna pankkien sijoituspalvelutoimintaa.

Sijoituskiistoja ratkovan arvopaperilautakunnan asiakasmäärät alkavat tasaantua. Piensijoittajat ottivat viime vuonna yhteyttä arvopaperilautakuntaan vajaat 200 kertaa viime vuonna. Ensimmäisenä toimintavuonna 2002 yhteydenottoja oli lähes 300 ja vuonna 2003 noin 210.

- Yhteydenottojen vähenemisessä näkyy myönteinen kurssikehitys. Kun sijoitukset kehittyvät hyvin, ei ongelmia tai riitojakaan synny niin paljon, kuvailee lautakunnan esittelijä Satu Kouvalainen.

Eniten piensijoittajia askarruttivat viime vuonna omaisuudenhoitoon, sijoituspalveluihin sekä arvopapereiden välitykseen liittyvät kysymykset. Lautakunta setvi aiempaa enemmän etenkin rahastosijoittamiseen liittyviä kiistoja.

-Yhteydenotoissa näkyy selvästi, että rahastosijoituksia markkinoidaan tätä nykyä aktiivisesti. Usein pettyneiden asiakkaiden kanssa setvitään perusasioita, kuten onko riskeistä rahastosijoitusta myytäessä kerrottu mitään ja jos niin miten, Kouvalainen arvioi.

Omaisuudenhoitosopimuksia koskevat yhteydenotot myös liittyivät usein siihen, että tuottokehitys ei ole vastannut asiakkaan odotuksia. Arvopapereiden välityspuolella sijoittajia askarruttivat toimeksiantojen epäselvyydet sekä internetin kaupankäyntijärjestelmien ongelmat.

- Myös uudet tuotteet aiheuttivat yhteydenottoja. Moni lähti mukaan warrantikauppaan, vaikka ei kunnolla tuntenut tuotetta, Kouvalainen sanoo.

Sovittelu tehostunut

Valtaosa yhteydenotoista koski pankkien sijoituspalvelutoimintaa. Asiakasvalituksia tehtiin huomattavasti vähemmän omaisuudenhoito- ja pankkiiriliikkeistä sekä rahastoyhtiöistä. Yhteydenotoista 20 prosenttia päätyi varsinaiseen lautakuntakäsittelyyn ratkaistavaksi. Lopuista suurin osa ratkesi neuvonnalla tai yhteydenotolla palveluntarjoajaan.

- Uutta oli se, että peräti 10 prosenttia meille tuoduista kiistoista vedettiin pois. Asiakas ja palveluntarjoaja saivat kiistan soviteltua keskenään aiempaa useammin, mitä selittänee ainakin osittain lautakunnan ratkaisutoiminnan vakiintuminen, Kouvalainen jatkaa.

Kouvalainen arvioi, että lautakunnan toiminnan vakiintuminen näkyy sijoitusalalla avoimempana keskustelukulttuurina. Sijoituspalveluyritykset ja pankit käyttävät lautakunnan ratkaisusuosituksia sisäisessä koulutuksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat