Mainos

Rahastosijoittajat eivät pelästyneet pörssilaskua

Osakekurssien voimakkaat laskut ja markkinoilla kasvanut epävarmuus eivät näytä heijastuneen suomalaisiin rahastosijoittajiin. Helsingin pörssin tuoreen rahastoraportin mukaan nettosijoitukset suomalaisiin sijoitusrahastoihin ja sijoittajien lukumäärä kasvoivat edelleen syyskuussa.

Rahastoissa nettosijoitukset hakeutuivat kuitenkin pääosin korkorahastoihin. Rahastojen markkina-arvo sen sijaan putosi kurssilaskujen vuoksi 700 miljoonaa 25,5 miljardiin markkaan. Suomeen rekisteröityjen rahastojen nettosijoitukset kasvoivat syyskuun aikana 381 miljoonaa markkaa. Rahastosijoittajien lukumäärä kasvoi peräti 16633 omistajalla, josta tosin osa selittyy erääseen Meritan rahastoon siirretyistä ruotsalaisomistajista. Vuoden tuotolla mitaten vain yksi vipurahasto Gyllenberg Momentum ylitti 13,9 prosentin tuotollaan vertailukelpoisen Hex-tuottoindeksin. Vertailuindeksissä vuosituotto oli 13,6 prosenttia.

Osakerahastoista parhaiten pärjäsivät Leonian Kasvuosake 29 prosentin ja Leonia Osake 24,4 prosentin vuosituotoillaan. Kuukauden ajanjaksolla plussalle pääsi osakerahastoista vain FIM Fenno 2,5 prosentin tuotolla. Yhdistelmärahastoista parhaan eli 10,2 prosentin tuoton vuoden ajanjaksolla antoi FIM Forte. Ulkomaille sijoittavista rahastoista lasku oli jyrkintä Venäjän osakemarkkinoille sijoittavassa FIM Russiassa. Kuukauden ajalta rahasto kirjasi laskua 34,8 prosenttia, ja puolen vuoden aikana rahasto-osuuden arvo on pudonnut jo 82 prosenttia. FIM Russia aloitti toimintansa ensimmäisenä Venäjän osakemarkkinoille sijoittavana suomalaisrahastona viime keväänä.

Raha hakeutui korkorahastoihin

Rahastosijoitukset hakeutuivat syyskuun aikana edelleen pääosin pitkän koron rahastoihin. Niiden osuus nettomerkinnöistä oli 397 miljoonaa markkaa. Osakerahastoihin kertyi nettomerkintöjä 52 miljoonalla markalla, mutta yhdistelmärahastoista poistui sijoituksia 123 miljoonan markan arvosta. Kuluvan vuoden aikana rahastosijoittajien lukumäärä on Suomessa ollut vahvassa kasvussa. Yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana rahasto-osuuksien omistajien lukumäärä on yli kaksikertaistunut. Vuoden alusta rahastot ovat saaneet yhteensä 95219 uutta omistajaa, ja syyskuun lopussa osuuksien omistajia oli yhteensä 187763. Omistajien lukumäärä kasvoi voimakkaimmin osakerahastoissa, joissa lisäys oli 12145 omistajaa. Pääosan eli runsaan 7000 omistajan lisäys tästä kuitenkin selittyy Merita-Nordbanken Nordic Small Capiin siirtyneillä ruotsalaisomistajilla.

Yhdistelmärahastoissa sijoittajien lisäys oli 2080 ja pitkän koron rahastoissa 2308. Myös keskipitkän ja lyhyen koron rahastoissa omistajien lukumäärä kasvoi, mutta vipurahastoissa luku laski hieman. Yli puolet eli 106310 rahastosijoittajaa omistaa edelleen osakerahastojen osuuksia. Yhdistelmärahastoissa omistajien lukumäärä oli syyskuun lopussa 49000 ja pitkän koron rahastoissa 22500. Vipurahastojen osuuksia omisti yhteensä 2873 sijoittajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.