Mainos

Rahasta tarkan opiskelijan kannattaa valmistua nopeasti

Rahasta tarkan opiskelijan kannattaa tulevaisuudessa valmistua ajoissa, jos mielii napostella opintotuen uusia kannustinporkkanoita.

Kela voi maksaa jopa kolmanneksen uuden korkeakouluopiskelijan opintolainasta, jos tutkintotodistus tulee kouraan määräajassa. Tukea saa 40 prosenttia opintolainan 2500 euroa ylittävästä summasta. Uudistus tulee voimaan syksyllä. 

- Tämä on hyvä kompromissi. Keppiä ja porkkanaa sopivassa suhteessa. Luonnehtisin niin, että hyvä uudistus opiskelijoille näinä vaikeina aikoina, kehuu Kelan opintoetuuksien pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen

Nykyisin käytössä on opintolainavähennys, jossa osan opintolainasta voi valmistumisensa jälkeen vähentää verotuksessa. Tämä tulee vähitellen poistumaan. 

Opintolainaa saa tulevaisuudessa hieman enemmän: lainan maksimimäärä nousee satasen kuukautta kohden. Opintolainan korkoa ei syksystä asti makseta lainkaan opiskeluaikana, vaan se lisätään pääomaan. Valmistumisen jälkeen maksetaan koko laina korkoineen.

Nykyisin korkomenot on voinut vähentää verotuksessa pääomatuloista, mutta hallituksen esityksen mukaan verovähennysoikeus poistuu ensi vuodesta alkaen. 

Nopeille tukea, hitaille ei 

Ripeä pänttääminen kannattaa opintotuen vuoksikin. Syksyllä aloittavat korkeakouluopiskelijat saavat opintotukea vanhoja lukutoukkia enemmän, mutta lyhemmän aikaa. Opintorahan perusmäärä on noin 11 prosenttia aiempaa suurempi. 

Elokuussa opintonsa aloittavat kansakunnan toivot saavat tukea viisi kuukautta vähemmän kuin vanhemmat opiskelijat. Esimerkiksi yleisimmän 300 pisteen yliopistotutkinnon enimmäistukiaika lyhenee 55 tukikuukaudesta 50:een. 

Vanhempien tulojen vaikutus toisen asteen opiskelijoiden opintotukeen pienenee. Nykyisin vanhempien tulot vaikeuttavat usein itsenäisesti asuvan alle 20-vuotiaan opintotuen saamista. Jatkossa vanhempien tulojen merkitystä lievennetään 18-19 -vuotiailla, itsenäisesti asuvilla opiskelijoilla. 

Lahtinen toivoo, että nyt uusiksi rukattu malli kelpaisi päättäjille tovin. 

- Kyllähän tässä pelko on puserossa, että näin ei käy, mutta toivomus olisi, että ainakin muutama vuosi tällä mentäisiin. 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.