Mainos

Rahapula siirtää Suomen juopporotat Yhdysvaltoihin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen säästöt vähentävät alkoholitutkimusta Suomessa. Alaa tutkivien biotieteilijöiden määrä puolitetaan ja Suomessa koe-eläimiksi jalostetuista juopporotista luovutaan. Asiasta kertoo Ylen verkkouutiset.

Tutkijat arvioivat, että Suomi jää alan tutkimuksen kärkipaikalta pelkäksi tarkkailijaksi. Ongelmana on, että aivojen mekanismit ovat vasta alkaneet selvitä tutkijoille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaa arvioi Ylen uutisille, että lääkehoitojen kehittämistä pitäisi jatkaa.

- Tutkimuksen alla on paljon lääkeaineita, joiden tarkoituksena on hillitä juomista, estää retkahduksia, tai vaikuttaa stressinhallintaan. Nämä kaikki ovat olennaisia seikkoja alkoholismissa.

Säästöt puraisevat myös Helsingin yliopiston koe-eläinlaboratoriossa eläviä rottia, jotka auttavat tieteen etenemistä juomalla alkoholia. Suomessa on jo 60-luvulta lähtien jalostettu rottakantoja biotieteellisistä alkoholitutkimusta varten. Jalostettu AA-rotta oppii viikossa juopoksi. Jos tarjolla on vettä ja alkoholijuomaa, se valitsee aina alkoholin.

Raittiit ANA-rotat puolestaan juovat vain vettä, vaikka alkoholia olisi tarjolla. Rottakantojen avulla on selvitetty lukuisia asioita riippuvuuden kehittymisestä aivoissa.

Säästöjen takia juoppojen ja raittiiden rottien kantoja aletaan kesästä alkaen siirtää Yhdysvaltoihin. Tämän jälkeen suomalaistutkijoiden on vaikea päästä tekemään rottakokeita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan leikkaukset tehtiin pakon edessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.