Mainos

Rahanväärennöksistä kirjavia tuomioita

Suomessa ei ole syntynyt yhtenäistä tuomiolinjaa rahanväärennösjuttuihin. Kouvolan hovioikeuden suullisen istunnon päätteeksi syyttäjä nosti esiin vääriä rahoja kuljettaneen miehen kuuden vuoden tuomion. Puolustus puolestaan vetosi siihen, että 14 miljoonaa valetaalaa painaneelle miehelle langetettiin toisaalla vain neljä ja puoli vuotta vankeutta.

Pidemmän tuomion on vahvistanut Helsingin hovioikeus, lyhemmän Vaasan hovioikeus. Lahden johtava kihlakunnansyyttäjä Pekka Noronen totesi tänään "pohjahuutojen" tuovan ongelmia Lahden dollariväärennösjutun rangaistusten mittaamiseen. Noronen viittasi uudelleen myös Euroopan Unionin käytäntöön, koska kyseessä on laajamittainen, ammattimainen ja rajoja ylittävä rikollisuus. Puolustusasianajaja Petri Pehkosen mielestä muiden maiden käytäntö ei vaikuta Suomessa. Hänen mukaansa väärennösrikokset eivät ole sillä tavalla yleistyneet, että rangaistuksia olisi syytä korottaa Vaasan hovioikeuden omaksumasta linjasta.

Kouvolan hovioikeus antaa oman ratkaisunsa 9 miljoonan dollarin väärentämisestä ja 14,4 miljoonan valedollarin valmistelusta tammikuun puolivälissä. Jo tänään hovioikeus teki välipäätöksen siitä, että entinen oululainen liikemies Pentti Nevalainen pidetään vangittuna, koska se ei suullisen käsittelyn perusteella ole kohtuutonta.

"Isot pojat" kiistivät

Loppulausunnossaan Pentti Nevalainen katsoi syyllistyneensä korkeintaan avunantorikokseen luovutettuaan paperia dollarien väärentäjille. Nevalaisen avustaja Petri Pehkonen totesi syytteen perustuvan pelkästään kanssasyytettyjen kertomuksiin - ja valtaosaltaan vain yhden henkilön. -Ankarat seuraamukset vaativat kiistattoman näytön, eikä sellaista ole, korosti Pehkonen. -Näyttää, että väärentäjät ovat halunneet hakea ns. isoja poikia syyllisiksi pienentääkseen omaa osuuttaan. Myös toinen "iso poika", ex-poliisi Pekka Erkkilä kiisti loppuun asti osuutensa väärennöksiin. Hänen mielestään esimerkiksi kotoa löydetyllä muovipullolla ei ole näyttöarvoa, koska kyseessä on yleinen kulutusesine.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.