Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi alkuvuonna

Tilastopiikin aiheutti muutama vuoden alussa selvinnyt suuri juttukokonaisuus. Myös uuden, sähköisen ilmoitusjärjestelmän toivotaan madaltavan ilmoituskynnystä jatkossakin.

Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskus siirsi tammi-kesäkuussa esitutkintaan yli 600 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Määrä on poikkeuksellisen korkea.

Ilmoituksista noin puolet liittyy muutamaan laajaan esitutkintakokonaisuuteen, joissa rikosnimikkeinä ovat pääasiassa petokset ja veropetokset.

- Normaalisti ilmoituksia on lähtenyt vuositasolla tutkintaan kolme-neljäsataa, kertoo rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö, rikosylitarkastaja Olli Kolstela.

- Tänä vuonna on selvinnyt pari isoa juttukokonaisuutta, ja rahanpesurekisteristä on löydetty niihin liittyviä tapauksia.

Sähköinen lomake madaltaa ilmoituskynnystä?

Rahanpesun selvittelykeskus käytti alkuvuonna kymmenen kertaa oikeuttaan keskeyttää epäilyttävän liiketoimen suorittaminen. Keskeyttämisten avulla saatiin rikoshyötyä viranomaisten haltuun noin 340 000 euron arvosta. Lisäksi muilla turvaamistoimilla saatiin esitutkinnan yhteydessä viranomaisten haltuun erilaista omaisuutta yhteensä yli 1,7 miljoonan euron arvosta.

Alkuvuonna selvittelykeskus sai kaikkiaan 14 000 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Ilmoituksista valtaosa tuli uuden, tänä vuonna käyttöön otetun sähköisen ilmoitusjärjestelmän kautta.

Uuden järjestelmän toivotaan kasvattavan ilmoitusten määrää lähivuosina ja aktivoivan erityisesti ilmoitusvelvollisia elinkeinonharjoittajia, kuten kirjanpitotoimistoja ja lakimiehiä. Aktiivisimpia ilmoittajia ovat tähän asti olleet pankit, valuutanvaihtoyhtiöt ja rahapelitoimitaa harjoittavat yhteisöt. Ilmoitusvelvollisuus on lisäksi muun muassa autokaupoilla ja rahoitusyhtiöillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat