Mainos

Rahanpesuilmoitukset lisääntyneet kolmanneksella

Keskusrikospoliisi uskoo, että euron käyttöönotto on lisännyt alkuvuonna ilmoituksia rahanpesusta. Rahanpesuilmoituksia tuli poliisille tammi-kesäkuussa yhteensä noin 1700.

Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa yli 30 prosenttia viime vuodesta. Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle tehtiin alkuvuonna noin 1700 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista, kun vastaava luku viime vuonna oli vajaat 1300.

Kasvun syynä on ennen muuta siirtyminen euron käyttöön, minkä vuoksi vielä alkuvuonna vaihdettiin runsaasti käteisvaroja euroiksi. Poliisi arvioi, että tammi-kesäkuun ilmoituksista noin 650 johtui euroon siirtymisestä.

Epäilyttäviä liiketoimia koskevien ilmoitusten määrä oli korkein vuoden ensimmäisinä kuukausina. Tilanne on sen jälkeen tasoittunut ja tämänhetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että rahanpesuilmoitusten määrä jää tänä vuonna noin 2500 ilmoitukseen.

Rahanpesuilmoituksista runsas 70 prosenttia liittyi valuutanvaihtoon. Toiseksi yleisimmäksi ilmoitusperusteeksi nousivat epäilyt varojen liittymisestä terrorismin rahoittamiseen. Sitä koskevat kansainväliset tiedustelut moninkertaistuivat viime vuodesta. Tähän mennessä ei Suomessa kuitenkaan ole havaittu merkkejä terrorismin rahoittamisesta.

Rahanpesuilmoituksiin sisältyvien varojen kokonaismäärä oli tammi-kesäkuussa lähes 23 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen rahanpesuepäily koski noin 2,5 miljoonan euron summaa, mutta keskimäärin summat olivat paljon pienempiä. Noin puolet ilmoituksista koski alle 2000 euron suuruisia liiketoimia.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana siirrettiin esitutkintaan 34 ilmoitusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.