Rahanpesuepäilyistä ennätysmäärä ilmoituksia

Rahanpesuepäilyistä tehtiin viime vuonna ennätysmäärä ilmoituksia keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle. Epäilyttävistä liiketoimista tehtyjä ilmoituksia tuli 22 800. Se on yli 5 000 enemmän kuin viime vuonna.

Liiketoimien keskeyttämismääräyksien ja muiden turvaamistoimien avulla selvittelykeskus sai viranomaisten haltuun noin 5,5 miljoonaa euroa epäilyttäviä varoja. Myös tuo summa on ennätyksellisen suuri.

Rahanpesun selvittelykeskuksen kirjaamien ilmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina, kun keskus otti käyttöön sähköisen ilmoitusmenettelyn. Osa kasvusta johtuu ilmoitusvelvollisten aktivoitumisesta sekä rahanpesulain muutosten myötä tapahtuneesta ilmoitusvelvollisten piirin kasvamisesta.

Valuutanvaihtoa ja -siirtoa sekä pelitoimintaa harjoittavien yhteisöjen ilmoitusmäärät ovat edelleen kasvaneet aikaisempiin vuosiin verrattuna. Vakuutusyhtiöiden tekemien ilmoitusten määrä liki kaksinkertaistui, ja pankit tekivät 153 ilmoitusta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Selvittelykeskus voi toimivaltuuksiensa perusteella ryhtyä selvittämään ja tutkimaan vastaanottamiaan ilmoituksia, vaikka asiassa ei ole vielä perusteita esitutkinnan aloittamiselle. Eräs tällainen erityinen toimivaltuus on oikeus keskeyttää liiketoimen kohteena olevien varojen siirto. Vuoden 2008 aikana liiketoimen keskeyttämispäätöksiä tehtiin ennätysmäärä, yhteensä 43 liiketoimessa. Näiden kokonaisarvo oli yli kuusi miljoonaa euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat