Rahanpesua ja rekisterimerkintärikoksia: Arvokkaita kauhakuormaimia varastettiin ja naamioitiin uusiksi, rahat ohjattiin Viroon

Poliisi kertoo saaneensa valmiiksi rikostutkinnan, joka liittyy arvokkaiden kauhakuormainten suunnitelmalliseen varastamiseen ja uudelleen rekisteröintiin. Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että rikoksen kohteena on ollut kymmenen pääasiassa Kramer-Allrad -merkkistä kauhakuormaimena käytettävää työkonetta. Tällaiset työkoneet maksavat noin 50.000 euroa kappaleelta.

Poliisi kuvailee tutkintaa hankalaksi ja poikkeuksellisen suunnitelmalliseksi.

Kuormaimet naamioitiin uusiksi

Varkaudet noudattivat samaa kaavaa: Ensin kauhakuormaimet anastettiin ja sen jälkeen niille tehtiin uudet identiteetit väärentämällä uudet runkonumerot ja vaihtamalla tyyppi-kilvet.

Seuraavaksi työkoneille teetettiin rekisteröintikatsastus, jonka jälkeen ne ensirekisteröitiin Trafin ajoneuvorekisteriin uusilla väärennetyillä runkonumeroilla ja vaihdetuilla tyyppikilvillä. 

Rekisteröinnin yhteydessä väärennettiin kauppakirjoja

Katsastusta ja ensirekisteröintiä varten kauppakirjat oli väärennetty työkoneen omistushistorian osoittamista varten.

Väärennettyjen kauppakirjojen mukaan koneet oli ostettu eri Euroopan maista niiden aiemmilta omistajilta.

Työkoneiden rekisteröinnin jälkeen suurin osa työkoneista myytiin eteenpäin uusille ostajille.

– Työkoneiden anastukset, uudelleen rekisteröinnit ja niiden edelleen myynnit tapahtuivat vuosien 2016 - 2018 aikana, kertoo tapausten tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mikko Minkkinen.

– Rikoksilla hankittu rikoshyöty siirrettiin pääasiassa eteenpäin epäillyn Virossa olevien yritysten tileille, Minkkinen kertoo.

Tapauksia on tutkittu muun muassa törkeinä varkauksina, rekisterimerkintärikoksina, väärennyksinä, törkeinä petoksina ja törkeänä rahanpesurikoksina. 

Lue myös:

    Uusimmat