Mainos

Rahanpesu Venäjällä kuriin?

Venäjä yrittää parantaa mainettaan rahapesuparatiisina. Maan lainsäädäntö on vihdoin saatu ajantasalle ja nyt helmikuun alussa naapurimaassamme käynnistyi rahanpesua tutkiva vakoiluyksikkö. Uudella valvontaelimellä on suuret tiedonsaantivaltuudet. Korruptioon ja mielivaltaan tottuneet venäläiset pelkäävät, että uusi viranomainen alkaa käyttää tietoja väärin eli oman edun tavoitteluun ja poliittiseen painostukseen.

Venäjä voi päästä pois rahanpesun mustalta listalta nyt kun sillä on rahanpesun selvittelykeskus. Vastaperustettu paikka on vielä hiljainen, sillä aluksi rahavirtoja tutkitaan vain 50 työntekijän voimalla. Vuoden kuluttua työntekijöitä on yli 300.

Puheenjohtaja Viktor Zubkov Rahoitustarkkailukomiteasta vakuuttaa, että käytännössä kaikki rahavirrat Venäjällä joutuvat valvonnan alaisiksi. Virasto saa esteettä tietoja kaikista rahansiirroista, jotka ovat määrältään yli 25 000 euroa. Laki antaa virastolle oikeuden saada tietoa pienemmistäkin summista jos herää epäily, että raha on saatu rikollisella tavalla. Puheenjohtaja Viktor Zubkov sanoo, että off-shore- yritysten jokaista rahansiirtoa tarkkaillaan ja siirtoja seurataan molempiin suuntiin.

Toisin kuin Duuman kulunvalvonta, parlamentaarinen valvonta Venäjällä ei ole vielä kehittynyt. Niinpä rahavirtojen valvonta voi johtaa helposti väärinkäytöksiin. Kansanedustaja Sergei Jushenkov sanoo, että valtio ei tule saamaan tarkastusten avulla yhtään tuloja vaan rahat menevät virkamiesten taskuihin. Jushenkov uskoo, että niinsanotusta talousvakoilusta vastaavat virkamiehet tulevat käyttämään tietojaan omiin itsekkäisiin tarkoituksiinsa.

Pietarista, veropoliisin riveistä nostetun uuden talousvakoilujohtajan mukaan hyvät palkat ja henkilökunnan tarkat valintakriteerit takaavat sen, että tietoja ei käytetä vääriin tarkoituksiin. Joka tapauksessa tietoisuus uudesta valvontaelimestä lisää varmasti venäläisten lainkuuliaisuutta. Sillä on myös heijastuksia aina Suomeen asti, missä Venäjään kytkeytyvien talousrikosten tutkinta helpottuu.

(MTV3-Outi Parikka)

Katso juttu aiheesta illan Kymmenen uutisissa!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.