Mainos

Rahankeräysten valvonta kiristyy

Rahankeräyksiä valvotaan Suomessa tulevaisuudessa entistä tiukemmin. Sisäministeriö esittää, että jokaista rahankeräystä varten avattaisiin keräystili. Viranomaiset saisivat halutessaan tiliotteita ja voisivat tarvittaessa kieltää tilin käytön. Lailla yritetään turvata asiallisten keräysten toimintamahdollisuudet ja ehkäistä väärinkäytöksiä.

Mikkelissä toimiva Make a Wish TOIVE ry keräsi viime vuonna rahaa kuolemansairaille lapsille - keräysluvan turvin.

Samaan aikaan poliisi tutki - ja tutkii yhä - TOIVE ry:n kahta vastuuhenkilöä epäiltyinä kirjanpitorikoksesta.

Nuorten miesten aiemman varainhankintafirman kirjanpito on tiettävästi kateissa. Silti viranomaiset antoivat TOIVEEN pitää keräyslupansa.

Nykyinen laki ei anna perusteita keräysluvan hakijoiden taustojen tarkastamiselle.

- Jos kerääjä käyttää välikäsiyrityksiä keräämisessä, niin kuin usein käyttää, niin näiden yritysten taustojen tarkastaminen on mahdotonta tai vaikeaa, tämän nykyisen lainsäädännön aikana, sanoo Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Kimmo Hakonen.

Uuden rahankeräyslain linjauksia on rahankerääjien taustan tarkastus, alihankkijoiden taustan tarkastus. Kerääjiltä vaaditaan tarkka keräyssuunnitelma.

Lakiin ei tule keräyskulujen ylärajaa. Uusi laki suuntaisi tarkastuksen sekä kerääjäyhdistykseen että mahdollisiin varainhankintayhtiöihin. Rahankerääjien tulisi tehdä tarkka suunnitelma tuotoista ja kuluista.

- Viranomainen pystyy puuttumaan kesken keräyksen toimintaan jos aletaan epäillä väärinkäytöksiä tai huomataan että se ei mene suunnitelman mukaan, Hakonen jatkaa.

Nykyisin keräystilit ovat piilossa viranomaisilta.

Uusi laki määräisi kullekin rahankeräykselle erillisen rahankeräystilin. Viranomaisille tulisi oikeus saada pyytäessään tiliotteita. Väärinkäytöksissä tilille voisi tulla käyttökielto.

Palataan alun esimerkkiin ja katsotaan miten suuri osa vakavasti sairaille lapsille kerätyistä varoista on päätynyt lasten hyväksi? TOIVE ry:n olisi pitänyt tehdä tilitys Etelä-Suomen lääninhallitukselle ennen joulua.

Lääni ei ole vieläkään saanut tilitystä. TOIVE ry:n mukaan syynä on kirjanpidon viivästyminen. Läänin virkamiehet kieltäytyivät tv-haastattelusta. He sanovat lähettäneensä yhdistykselle karhukirjeen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.