Mainos

Rahankäyttöä pohditaan tarkasti – kuluttajien varovaisuus kasvanut

Kotitalouksien luottamus talouteen jatkuu epävarmana. MTV Uutisten kyselyssä lähes joka kolmas aikoo vähentää omaa kulutusta lähikuukausina taantuman ja niukkojen kasvuennusteiden vuoksi. 

MTV Uutisten kulutuskyselyyn vastanneista 31 prosenttia kertoo nyt aikovansa vähentää omaa tai perheensä kulutusta lähikuukausina. Luku on korkeammalla kuin vastaavassa kyselyissä viime vuosina ja kertoo kuluttajien varovaisuudesta ja kasvaneesta epävarmuudesta taloutta kohtaan. 

Kauppiaille tilanne alkaa olla jo kireä.

- Se on näkynyt kaupanalalla jo pitkään ja näkyy yhä selvemmin. Eräs esimerkki siitä ovat yt-neuvottelut, joita tulee yhä tihenevään tahtiin ja tietysti myös erityisesti pieniä kauppoja lopettaa toimintansa, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo. 

- Kaupan työllisyys on heikentynyt noin kuudella tuhannella tänä vuonna, viime vuonna neljällä tuhannella. Siis lähestulkoon 10 000 työpaikkaa on menetetty, Pekkala jatkaa.

Nuoret vähentävät vähiten

Alueelliset erot kulutusaikomuksissa ovat pieniä. Vain lapissa kulutustaan vähentämään aikovia on vähemmän kuin muualla Suomessa. 

Ikäjakauman osalta nuoret aikovat vähentää kuluttamisestaan vähiten, kun aktiivi-ikäisillä aikomus on suurin. 

- Kyllä se vähän voi heijastua siinä mielessä ja pelottaa, kun pientä eläkettä saa, niin pitää tarkemmin laskea mitä käyttää, Raimo Kortelainen miettii

- Ei vaikuta muhun millään tavalla. En ajattele niitä niin yksilölähtöisesti. Mun mielestä yksilö itse takaa sen oman toimeentulonsa, Tiia Röksä puolestaan kertoo.

- Jos ajatellaan henkilökohtaista omaa kulutusta niin varmaan se olisi joku kauneudenhoito tai vastaava mistä tinkisin ensimmäisenä, mutta en esimerkiksi ruokamenoista olisi valmis luopumaan tai harrastuksista, Röksä sanoo.

Ostovoima mietityttää

Tähän mennessä kulutusta kertoo jo vähentäneensä viimeksi kuluneen vuoden aikana 41 prosenttia vastaajista.  

Kaupan puolella erityisen vaikea asema on kaikista pienimmillä liikkeillä. Esimerkiksi moni pieni vaatekauppa on joutunut lopettamaan toimintansa taantuman takia jo kokonaan. Kuluttajien ostovoima onkin Kaupan liitossa aito huolenaihe. 

- Siitä me ollaan erityisen huolissaan, koska on nähty, että ostovoima on laskenut jo pari vuotta ja nähdään, että se todennäköisesti laskee vielä ensi vuonna. Kovin kireä verotus ja tämä pitkittyvä taantuma aiheuttaa kyllä sen, että kotimaisesta kysynnästä täytyy olla huolissaan, Juhani Pekkala sanoo. 

Tutkimus tehtiin verkkokyselynä toukokuun lopussa ja siihen vastasi lähes 1600 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimuksen teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.