Rahan säästäminen on joulunakin mahdollista – lue vinkit!

Stressaako tulevien juhlapyhien rahanmeno jo nyt? Ei hätää, vuoden parasta juhlaa voi viettää myös pienemmällä budjetilla, kunhan suunnittelet sen hyvissä ajoin.

Joulu on paitsi ilon aikaa, myös yksi suurimmista kulutusjuhlista. Hyvällä suunnittelulla voit kuitenkin päästä pitkälle.

Tärkeintä on muistaa vanha sanonta - pienistä puroista kasvaa suuri virta. Päätä, mitkä ovat tärkeimmät asiat teidän joulussanne äläkä sorru turhiin pikkuasioihin, jotka paitsi stressaavat, myös käyvät lompakolle.

Esimerkiksi joulukorttien lähettämiseen menee yllättävän paljon rahaa: teet ne sitten itse tai ostat kaupasta. Postitse lähetettävien tervehdysten sijaan voit lähettää tekstiviestin, tai vaikkapa hauskan e-kortin Maikkarin Terkut-palvelun avulla.

Ensi vuonna sinun kannattaa ajatella joulua läpi vuoden, sillä lahjojen ja joulukoristeiden ostaminen on huomattavasti halvempaa muina aikoina, kuin juhlapyhien alla.

Alennukset voivat tulla kalliiksi

Lapset odottavat lahjojaan innokkaasti. Osta heille muutama sellainen lahja, joita he toivovat, mutta älä sorru turhiin ostoksiin.

Halvat tukkutarjoukset ja heräteostokset ovat huomaamaton rahareikä, eivätkä ne välttämättä ole edes mieluisia. Aikuisille tavaroiden sijaan yhteinen aika on yleensä parempi lahja.

Osta kaikille liput samaan elokuvaan tai tehkää jotain muuta mukavaa, näin yhteen ihmiseen käyttämäsi rahamäärä on huomattavasti pienempi, mutta ilo on yhtä suuri.

Muista myös, että alennusmyynnit alkavat heti joulun jälkeen - toimisiko lahjakortti mummon suosikkiliikkeeseen paremmin kuin pakon edessä ostettu koriste-esine, jolle ei ole mitään käyttöä?

Myös netistä ostaminen kannattaa, sillä siellä ovat yleensä parhaat tarjoukset. Näin marraskuussa sieltä löytyy myös paljon alennettuja tuotteita, kuten kodin elektroniikkaa ja tekstiilejä, vaatteita ja tuoksuja.

Voitte myös sopia yhdessä lahjattomasta joulusta, ja ostaa paketteja vain lapsille. Näin kenenkään ei tarvitse stressata lahjaostoksia, rahaa säästyy ja kaikki ovat tyytyväisiä. Aikuisten kesken voidaan myös sopia, että jokainen ostaa yhden lahjan jollekin – näin kaikki saavat jotain, mutta säästytte tavaröykkiöiltä ja rahan tuhlaukselta.

Juhlaruokaan kuluu tukuittain rahaa - vai kuluuko?

Oletteko niitä perheitä, joissa panostetaan jouluna syömiseen niin paljon, että juhlapöydän antimia syödään vielä uutenavuotena?

Järkeistä tarjottavia ruokia - mistä perheesi oikeasti pitää, ja mitä jää vuosi toisensa jälkeen jääkaappiin homehtumaan? Ovatko lipeäkala ja mäti tosiaan kaikkien suosikkeja, vai riittäisikö pelkkä kinkku ja graavilohi?

Myös salaatteihin ja juustoihin saa yllättävän paljon rahaa kulumaan. Huomioi tämä, kun suunnittelet juhlapöytääsi. Käytä edullisia vihanneksia ja kasviksia, ja kiinnitä tarkempaa huomiota ruokien kilohintaan.

Seuraa eri kauppojen tarjouksia ja hanki jouluruokia pakkaseen jo etukäteen. Jos päätät ostaa kaiken kerralla, myös maksat siitä enemmän - eikä sinulla ole varaa valita. Kannattaa myös katsoa ensin kuinka paljon sinulla on varaa käyttää jouluruokaan tänä vuonna, ja suunnitella antimet vasta sen jälkeen.

Ruoan kanssa tarjottava viini kannattaa ostaa tonkassa, sillä se tulee halvemmaksi kuin pullotettu juoma. Myös glögi on edullisempaa ostaa kaupasta ja hankkia mahdolliseksi terästeeksi halpaa alkoholia, kuin hankkia sitä valmiiksi pullotettuna Alkosta.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat