Rahan puute puhutti maanpuolustuspaneelissa

Puolustusvoimien määrärahat, uskottava puolustus, Naton hintalappu ja uudet turvallisuuspoliittiset uhat puhuttivat salintäyteistä yleisöä ja kansanedustajia Porin SuomiAreenassa. 

- Jos puolustusmäärärahat pysyvät nykyisellään, maanpuolustuksemme rapautuu ensi vuosikymmenellä, sanoo Ilkka Kanerva (kok), joka toimii myös puolustusta pohtivan parlamentaarisen selvitysryhmän puheenjohtajana.

Puheenvuoroissa todettiin useaan otteeseen, että nykyinen puolustusbudjetti ei riitä uusiin materiaalihankintoihin erityisesti meri- ja ilmavoimissa seuraavien noin 15 vuoden aikana. 

Uudet uhat vähän esillä

Turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt entinen kansanedustaja Johanna Sumuvuori nosti esiin uusia uhkia turvallisuudelle, kuten kyberuhan, informaatiosodankäynnin ja talouden. Hän myös pohti sitä onko Suomella samaan aikaan varaa ylläpitää laajaa reserviä ja kallista kalustoa.

Uusista uhista huolimatta keskustelijat keskittyivät lähes kokonaan perinteisten asemateriaalihankintojen välttämättömyyteen.

- Tässä poljettiin samassa keskustelumaisemassa kuin monesti aiemminkin. On kuitenkin sanottava, että on menty eteenpäin, kuten reservin supistaminen osoittaa, Sumuvuori sanoo ja muistuttaa kriisien ennaltaehkäisystä ja siviilikriisinhallinnan tärkeydestä.  

Sodan alkuhetkeä vaikea määritellä

Keskustelussa oli mukana myös puolustusvoimien tuleva komentaja, kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg. Hän puhui turvallisuusympäristön muuttumisesta.

- On aiempaa vaikeampaa määritellä sodan alkamishetkeä. Myös sodan kuva on laajentunut konventionaalisesta sodankäynnistä taloudelliseen, poliittiseen ja sotilaalliseen painostukseen ja kyberuhkiin.

Nykyinen hallitus on leikannut puolustusmäärärahoja. 

-Mikäli yhä leikataan on mietittävä niiden vaikutuksia yleiseen maanpuolustukseemme, asevelvollisuuteemme ja liittoutumattomuuteemme.

- Puolustusvoimissa on nyt säästetty vuosittain noin 130 miljoonaa euroa, toteaa puolustusministeri Carl Haglund (rkp).  

Naton hintalappu vaihteli

Poliitikkojen ja edustamiensa puolueiden kannat Natoon ja erilaisiin kumppanuuksiin olivat tuttuja.

Yleisökysymykseen Naton konkreettisesta hintalapusta Haglund (rkp) antoi summaksi noin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön (ps) mukaan jäsenyys maksaisi noin sata miljoonaa euroa. 

Kanervan selvitysryhmä antaa raporttinsa puolustusministerille alkusyksyllä. 

 

 



 

Lue myös:

    Uusimmat