Mainos

Raha ei riitä Venäjän puhdistukseen

Venäjän ympäristö on niin saastunutta, että sen täydelliseen puhdistamiseen tarvittaisiin federaation kaikki rahat useiden vuosien ajan, arvioi maan korkein ympäristöviranomainen tänään.

Valtion ympäristökomitean puheenjohtajan Viktor Danilov-Daniljanin mukaan noin puolet Venäjän pinta-alasta ei ole ekologisesti tyydyttävässä kunnossa. Danilov-Daniljanin mukaan suuri osa Venäjän ympäristöongelmista periytyy Neuvostoliiton ajoilta, mutta vanhentuneet tehtaat luovat edelleen uusia murheenaiheita.

Erityisiä ongelma-alueita ovat mm. autoliikenteen saastuttama Moskova sekä Uralin raskaan teollisuuden alueet. Erityisenä ongelmana Danilov-Daniljan mainitsee Majakin ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksen Tsheljabinskissa, minne on varastoitu suuret määrät radioaktiivista jätettä. Danilov-Daniljanin mukaan tilanne on uhkaava, koska jätteen säilytys ei ole asianmukaista. Myös Suomen ydinvoimaloista kuljetettiin käytettyä ydinpolttoainetta Majakiin vielä viime joulukuuhun saakka.

Toinen suuri ja monimutkainen ongelmakenttä ovat kemialliset aseet, joiden säilytystilat ovat huonossa kunnossa. Aseiden säilyttämisen jatkaminen nykyisellään on erittäin vaarallista, Danilov-Daniljan varoittaa.

Juomaveden laatu heikko

Tavallista venäläistä päivittäin koskettava ongelma on veden heikko laatu. Danilov-Daniljan arvioi, että noin 60 prosenttia kansalaisista joutuu käyttämään huonolaatuista vettä. Monet venäläiset keittävätkin varmuuden vuoksi juomavetensä, varakkaammat asentavat hanoihinsa suodattimia.

Lukuisista ongelmista huolimatta Venäjän ympäristön tilaan ei ole odotettavissa parannusta ennen kuin maan talouden tila kohenee. Aikaa tarvitaan paljon ja toimenpiteitä monikertaisesti nykyiseen verrattuna, Danilov-Daniljan sanoo. Venäjän viranomaiset aikovat laatia tänä vuonna pitkän aikavälin suunnitelman ympäristön tilan parantamiseksi. Danilov-Daniljan arvioi merkittävien toimien antavan odottaa itseään vielä useita vuosia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.