Mainos

Rafsanjani menestyi hyvin Iranin vaaleissa

Maltillista linjaa edustava Akbar Hashemi Rafsanjani on pärjännyt Iranin vaaleissa äärikonservatiivisia ehdokkaita paremmin.

Keskustalaisena pidetty Akbar Hashemi Rafsanjani on saanut selvästi eniten ääniä Iranin ns. asiantuntijaneuvoston vaaleissa. Alustavien tulosten mukaan presidentti Mahmud Ahmadinejadia lähellä oleva äärikonservatiivinen ehdokas oli saanut selvästi vähemmän ääniä kuin Rafsanjani.

Iranissa perjantaina pidettyjä asiantuntijaneuvoston vaaleja ja kunnallisvaaleja oli etukäteen luonnehdittu presidentti Ahmadinejadin samoin kuin vanhoillisten ja uudistusmielisten suosion mittarina.

Presidentti Ahmadinejad sanoi tänään tällaisia luonnehdintoja "ulkomaisten lehtien tyhjäksi sanahelinäksi". Presidentti sanoi myös 60 prosentin äänestysvilkkauden olevan osoitus iranilaisten kansallisesta solidaarisuudesta.

Asiantuntijaneuvoston valitaan 86 jäsentä, joiden tehtävänä on muun muassa valita Iranin korkein uskonnollinen johtaja. Rafsanjani, joka hävisi Ahmadinejadille viimevuotisissa presidentinvaaleissa, on alustavien tulosten mukaan saamassa pääkaupungissa Teheranissa yli 400 000 ääntä enemmän kuin seuraavana oleva ehdokas.

Iranin lehdet tulkitsivat vaalituloksia varsin eri tavoin.

- Tappio hallituksen kannattajille, julisti uudistusmielisenä pidetty Ayandeh No -lehti.

Hallituksen Iran-lehti puolestaan kertoi lukijoilleen:

- Ratkaiseva voitto konservatiiveille.

Ainakin pääkaupungin Teheranin valtuustoon näyttää nyt tulevan useidenkin ryhmittymien edustajia, kun valtuusto aiemmin oli täysin vanhoillisten hallitsema.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.