Mainos

Radon aiheuttaa parisataa keuhkosyöpää vuodessa

Huoneilman radon aiheuttaa Suomessa todennäköisesti noin 200 keuhkosyöpää vuodessa. Tämä ilmenee Säteilyturvakeskuksen ja Suomen Syöpärekisterin uudelleen analysoimista tutkimustuloksista.

Nyt uudelleen analysoitu tutkimus julkistettiin alun perin kesällä 1996. Silloisten tulosten mukaan radon olisi aiheuttanut vain noin kymmenenosan nyt ilmoitetusta syöpämäärästä eli noin 20 keuhkosyöpää vuodessa.

Aineisto päätettiin analysoida uudelleen, kun ruotsalaiset tutkijat alkoivat epäillä tulosten paikkansapitävyyttä. Korjatut tutkimustulokset ovat hyvin samansuuntaisia alan kansainvälisten tutkimusten kanssa, erikoistutkija Anssi Auvinen kertoi tänään Helsingissä.

Radonin aiheuttama lisäriski on useimmissa tutkimuksissa arvioitu noin 10 prosentiksi. Mainitut 200 radonin todennäköisesti aiheuttamaa keuhkosyöpää ovat 10 prosenttia Suomessa vuosittain havaittavista 2000 keuhkosyöpätapauksesta.

Pitoisuuden yläraja 400 becquerelliä kuutiossa

Uusien tutkimustulosten perusteella on tärkeää, että Suomessa noudatetaan huoneilman radonille asetettuja raja-arvoja. Meillä huoneilman radonpitoisuudet ovat maailman korkeimpia. Tämä selittyy sillä, että Suomen kallioperä on erittäin uraanipitoista ja meillä on läpäiseviä soraharjuja enemmän kuin muualla.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti viisi vuotta sitten huoneilman radonpitoisuuden enimmäisarvoksi 400 becquerelliä kuutiometrissä. Uusien asuntojen radonpitoisuus saa olla vain puolet tästä. Annettu 400 becquerellin raja ylittyy noin viidessä prosentissa asunnoista. Laajoilla alueilla Etelä-Suomessa raja ylittyy jopa neljäsosassa pientaloista.

Raja-arvot ylittyvät paikoitellen jopa puolessa uusista asunnoista, laboratorionjohtaja Hannu Arvela Säteilyturvakeskuksesta kertoi. Säteilyturvakeskus on kartoittanut huoneilman radonpitoisuuksia yhdessä kuntien terveysviranomaisten kanssa. Kymmenen vuoden aikana on mitattu noin 52000 asunnon radonpitoisuus ja löydetty 7000 korjausrajan ylittävää asuntoa. Noin 700 niistä on ehditty korjata. Etelä-Suomen läänissä ja Pirkanmaalla eli entisissä Uudenmaan, Kymen ja Hämeen lääneissä arvioidaan olevan noin 50000 asuntoa, joissa korjausta tarvittaisin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.