Mainos

Radioaktiivisten lääkkeiden käyttö vähentynyt

Radioaktiivisten lääkkeiden käyttö tutkimuksissa ja hoidoissa on aiempaa vähäisempää.

Radioaktiivisia aineita sisältäviä lääkkeitä käytetään isotooppitutkimuksissa ja -hoidoissa, jotka ovat vähentyneet kymmenellä prosentilla viidessä vuodessa.

Muut tutkimusmenetelmät, kuten tietokonetomografia-, magneettikuvaus- ja ultraäänitutkimukset ovat viime vuosina osittain korvanneet radioaktiivisten lääkkeiden käyttöä. Myös potilaalle annetut säteilyannokset ovat pienentyneet.

Suomessa tehtiin vuonna 2000 hieman yli 45000 isotooppitutkimusta. Näistä lähes puolet oli luuston tutkimuksia ja toiseksi eniten tehtiin munuaistutkimuksia. Myös hengityselimistöä ja verenkiertoelimistöä tutkittiin isotooppitutkimuksen menetelmin.

Vuonna 2000 Suomessa tehtiin noin yhdeksän isotooppitutkimusta tuhatta asukasta kohti. Vastaava luku muissa kehittyneissä maissa oli noin 20 vuosina 1991-96. Määrä vaihtelee huomattavasti eri maiden välillä. Suomen tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen hyvä.

Radioaktiivisia lääkeaineita käytetään lisäksi sairauksien hoitoon. Yleisimpiä ovat kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidot. Isotooppihoitoja tehtiin Suomessa toissa vuonna hieman yli 2000.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.