Radioaktiivisten aineiden valvonta parani rajoilla

Suomen puolelta maarajaa ja satamista käännytettiin viime vuonna enää yhdeksän radioaktiivisia aineita sisältänyttä kuljetusta, kun vuotta aiemmin kuormia palautettiin 23. Suurin osa palautetuista kuormista sisälsi teollisuuden raaka-aineiksi tarkoitettua metalliromua.

Säteilyturvakeskuksen antama koulutus Venäjän ja Baltian maiden tulliviranomaisille alkaa tuottaa hyvää tulosta: radioaktiivisten aineiden valvonta on kohentunut huomattavasti rajoillamme. Suurin osa palautetuista kuormista sisälsi teollisuuden raaka-aineiksi tarkoitettua metalliromua. Se on voinut olla lähtöisin esimerkiksi uraanikaivoksesta tai radioaktiivisia aineita käsittelevästä laitoksesta. Varsinaisia salakuljetusyrityksiä ei ollut. Rajalla käännytetyt kuljetukset ovat tapahtuneet itärajalla Niiralassa ja Vainikkalassa. Sen lisäksi käännytyksiä on tehty Kotkan, Loviisan ja Helsingin satamissa.

-Kyseessä ovat olleet metalliromukuljetukset, etupäässä junissa, kertoo ylitarkastaja Seppo Väisälä Säteilyturvakeskuksesta. Suomen suurimpia metalliromun käyttäjiä ovat mm. Outokumpu Torniossa ja Rautaruukki Raahessa. Lisäksi Suomen kautta viedään metalliromua eteenpäin.

Jos rajan valvontalaitteet osoittavat radioaktiviisuutta, rajalta käännytetään kerralla kokonainen junanvaunu kelvottomana tavarana. Juna kulkee rajalle tullessaan valvontaportin läpi, joka ilmoittaa heti säteilevistä kappaleista. Laitteet on mitoitettu niin, että juna voi ajaa 20-30 km/t nopeudella. Vaunulaskuri ja kamera auttavat paikallistamaan radioaktiivisen vaunun. Samanlainen portti on myös mm. Helsingissä Tallinnan-laivojen satamassa mittaamassa autojen kuormia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat