Radioaktiivista ainetta löytyi Mäntsälässä

Säteilyvaaramerkeillä varustettuja lyijypurkkeja oli yhteensä kymmenen, mutta vain yhdessä oli radioaktiivista strontiumia, kerrotaan Säteilyturvakeskuksesta. Purkit toimitti jäteasemalla autonkuljettaja, joka oli huomannut ne hajallaan tien varressa Mäntsälässä. Purkkien päätymistä sinne tutkitaan.

Radioaktiivista ainetta on löytynyt Mäntsälän Kiertokapula-jäteasemalta. Säteilyvaaramerkeillä varustettuja lyijypurkkeja oli yhteensä kymmenen, mutta vain yhdessä oli radioaktiivista strontiumia, kerrotaan Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).

Muissa purkeissa oli merkinnät jodista. Ne eivät kuitenkaan sisältäneet radioaktiivista jodia eivätkä muita radioaktiivisia aineita. Asiasta ilmoitettiin eilen Stukin tarkastajalle, joka kävi noutamassa purkit jäteasemalta.

-Tapahtuma ei aiheuttanut vaaraa ihmisille eikä ympäristölle, kertoo toimistopäällikkö Mika Markkanen Stukista.

Purkit toimitti jäteasemalla autonkuljettaja, joka oli huomannut ne hajallaan tien varressa Mäntsälässä. Purkkien päätymistä sinne tutkitaan: yksi selitys voisi olla, että ne ovat pudonneet jostain kuormasta.

-Autonkuljettaja oli sattumalta vaarallisten aineiden kuljetusta harrastanut henkilö, ja meillä oli sillä lailla onni onnettomuudessa. Hän käytti hansikkaita, keräsi purkit talteen ja vei ne jätekeskukseen, kiittää Markkanen.

Strontiumia ja jodin isotooppeja käytetään muun muassa sädehoidossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat