Mainos

Radio: Kaksi panttivankia pakeni Filippiineillä

Kaksi filippiiniläisten muslimisissien ulkomaalaista vankia on paennut eilen, filippiiniläinen radioasema kertoi varhain tänään Suomen aikaa.

Panttivankeja

Tietoa ei ole toistaiseksi kuitenkaan pystytty vahvistamaan. Radioaseman mukaan paenneet panttivangit ovat valkoisia miehiä, mutta heidän kansallisuudestaan ja olinpaikastaan ei ollut vielä varhain Suomen aikaa mitään tietoa.

Miesten kerrottiin paenneen eilen hieman ennen puoltapäivää paikallista aikaa. Heitä etsimään lähteneet sissit joutuivat radion mukaan yhteenottoon hallituksen joukkojen kanssa. Paosta kertoneen radioaseman omistaa sama tv-kanava, joka levitti eilen ilmeisesti perätöntä tietoa kahden panttivangin kuolemasta.

Suurlähettiläs Pertti Majanen ei usko vankien paeneen, sillä sieppaajia on satoja ja armeija on kaukana leiristä, joten pakenijat eivät pääse nopeasti turvaan. Suurlähettiläs Majanen kertoo, että Filippiinien presidentti on kehottanut sieppaajia saartavaa Filippiinien armeijaa ottamaan rauhallisesti ja vetäytymään.

Aiemmin eilen tulleen tiedon mukaan muslimikapinalliset ovat siirtäneet ulkomaalaiset panttivankinsa uuteen paikkaan. Lääkäri on ollut yhteydessä panttivankeihin.
Liikkeellä on myös tieto, jonka mukaan yksi sissijohtaja olisi kuollut eilen illalla sissien ja armeijan lyhyessä yhteenotossa. Filippiinien armeijan sotilasedustajan mukaan hallituksen joukot avasivat tulen, kun sissit yrittivät paeta sotilaiden piirittämästä viidakkotukikohdastaan. Kyseessä oli jo toinen sissien ja sotilaiden välinen kahakka tiistain jälkeen.

Panttivankikriisin pääneuvottelija uhkaa lopettaa neuvottelutFilippiinien hallituksen pääneuvottelija 21 ulkomaalaisen panttivankikriisissä uhkasi tänään lopettaa neuvottelut panttivankien vapauttamiseksi, jos maan armeija ei lopeta muslimikapinallisten piirittämistä Jolon saarella.

Pääneuvottelija, entinen kapinallisjohtaja Nur Misuari varoitti samalla Jolon saarella piiritettyjen muslimimilitanttien olevan paremmin aseistettuja ja vaarallisempia kuin läheisellä Basilanin saarella kuukausia panttivankeja pitäneen ryhmän.

Filippiinien saariryhmää, kaappaus

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on kertonut Suomen, Saksan ja Ranskan vaativan yhdessä Filippiinejä pidättäytymään toimista, jotka voisivat vaarantaa panttivankien turvallisuuden. Tilanteen rauhanomainen ratkaisu on kuitenkin hankalaa, sillä kaappajien vaatimuksia ei tiedetä tarkasti.

MTV3:n haastattelema ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Holger Rotkirch toteaa, että kriisin ratkaisu on Filippiinien viranomaisten käsissä. Kansainväliset edustajat ovat paikalla ainoastaan antamassa neuvotteluapua. Myös pääministeri Paavo Lipponen on ollut yhteydessä Filippiineille. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on puolestaan ilmoittanut voivansa antaa apuaan, mikäli Suomen hallitus sitä toivoo.

Panttivankien joukossa olevat suomalaismiehet ovat ilmoittaneet uutistoimisto Reutersin välittämällä videolla voivansa olosuhteisiin nähden kohtalaisesti. He toivovat, ettei Filippiinien armeija vaarantaisi panttivankien henkeä yrittämällä rynnäkköä sissien asemiin.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.