Mainos

Radikaalin shiiajohtajan ryhmittymä erosi Irakin hallituksesta

Al-Sadrin ryhmän eron ei uskota kaatavan hallitusta.

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr on käskenyt ministeriensä erota Irakin hallituksesta. Erolla al-Sadr haluaa protestoida sitä vastaan, että pääministeri Nuri al-Maliki ei ole suostunut asettamaan aikarajaa, johon mennessä ulkomaisten joukkojen pitää poistua Irakista.

Al-Sadrin ryhmällä on kuusi ministeriä hallituksessa ja 30 paikkaa parlamentissa. Eron ei kuitenkaan uskota kaatavan hallitusta.

Al-Sadrin mukaan viime viikolla shiiojen pyhässä kaupungissa Najafissa järjestetty suuri mielenosoitus puhuu sen puolesta, että Irakin kansa haluaa aikataulun ulkomaisten joukkojen lähdölle.

- Pääministerin on ilmaistava Irakin kansan tahtoa, al-Sadrin kannattajien parlamenttiryhmän johtaja Nassar al-Rubaie sanoi.

Al-Maliki ei ole asettanut aikarajaa ulkomaisten joukkojen lähdölle, vaan on sanonut, että Irak pyrkii rakentamaan omia joukkojaan mahdollisimman nopeasti, jotta Yhdysvaltain johtamat liittolaiset voisivat poistua maasta. Irakissa on tällä hetkellä noin 140 000 ulkomaalaista sotilasta.

Al-Sadr ei osallistunut viikon takaiseen Najafin mielenosoitukseen eikä ole kuukausiin esiintynyt itse julkisuudessa. Amerikkalaisten mukaan hän piileskelee Iranissa, mutta al-Sadrin apulaisten mukaan hän on Irakissa.

Arviot Najafin mielenosoituksen osallistujamäärästä vaihtelevat suuresti, sillä amerikkalaisten mukaan siihen osallistui vain noin 15 000 henkeä. Irakilaiset viranomaiset arvioivat, että mielenosoitukseen osallistui satojatuhansia protestoijia. Al-Rubaien mukaan mielenosoitukseen osallistui lähes miljoona henkeä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.