Mainos

Radikaalijohtaja ja Pakistanin hallitus neuvottelivat

Kolmatta päivää jatkuvissa väkivaltaisuuksissa on kuollut lähes 20 ihmistä. Moskeijan toinen johtaja jäi kiinni eilen yrittäessään paeta moskeijasta naiseksi pukeutuneena.

Pakistanissa moskeijaan linnoittautuneita opiskelijoita tällä hetkellä johtava Abdul Rashid Ghazi on luvannut antautua, jos Pakistan vapauttaa ne hänen seuraajansa, jotka eivät kuulu kiellettyihin ääriryhmiin.

Pakistanin hallitus ilmoitti kuitenkin, ettei se suostu minkäänlaisiin ehtoihin.

Ghazi on eilen pidätetyn Abdul Azizin veli. Azizi kehotti tänään moskeijassa olijoita pakenemaan tai antautumaan, mutta taistelut Islamabadin Punaisessa moskeijassa ovat jatkuneet tänään kiivaina.

Armeijan joukot räjäyttivät reikiä moskeijan uloimpaan muuriin, ja moskeijan alueelta nousi savua.

Sisäministeriön mukaan yhteensä ainakin 19 opiskelijaa oli iltaan mennessä kuollut kolmatta päivää jatkuneessa konfliktissa.

Radikaalijohtaja Aziz sanoi Pakistanin television haastattelussa, etteivät opiskelijat voi voittaa enää mitään pysyttelemällä asemissaan. Hän sanoi ymmärtäneensä ryhmänsä taistelun toivottomuuden tultuaan ulos moskeijasta ja nähtyään, minkälaisella voimalla armeija sitä piirittää.

Aziz pidätettiin eilen, kun hän yritti paeta moskeijasta burkaan pukeutuneena. Häntä syytetään terrori-iskujen suunnittelusta, ihmisten kaappaamisesta ja valtion omaisuuden anastamisesta.

Huoli naisista ja lapsista kasvoi

Azizin mukaan moskeijassa oli tänään päivällä vielä 850 opiskelijaa, joista 600 oli naisia ja nuoria tyttöjä. Moskeijasta lähteneen 12-vuotiaan Maria Habibin mukaan hän jätti lähtiessään jälkeensä useita kymmeniä ikätovereitaan.

Lal Masjidin moskeijan opiskelijat ovat noin 10-30-vuotiaita.

Pakistanilaisen ministerin Tariq Azim Khanin mukaan aseistautuneet radikaalit käyttävät naisia ja tyttöjä ihmiskilpinä.

- Moskeijasta ulos tulleiden mukaan naisille ja lapsille sanotaan, että armeija ei hyökkää niin kauan kun he ovat sisällä, hän kertoi.

Radikaalijohtaja Aziz puolestaan väitti, ettei nuoriakaan tyttöjä pidetä moskeijassa vastoin heidän tahtoaan.

- Eivät he mitään ihmiskilpiä ole. Me olemme herättäneet heissä jihadin palon.

Hallituksen korkea-arvoisen virkamieslähteen mukaan presidentti on viivyttänyt moskeijaan hyökkäämistä, jotta naiset ja lapset saataisiin ensin pelastettua.

Ongelmat alkoivat jo tammikuussa

Punainen moskeija on jo pitkään tunnettu ääriainesten tukemisesta. Meneillään oleva konflikti alkoi jo tammikuussa, kun joukko opiskelijoita valtasi kirjaston vastustaakseen valtion päätöstä tuhota moskeijoita, jotka oli rakennettu laittomasti valtion maille.

Myöhemmin Azizin ryhmä sieppasi poliiseja ja pelotteli länsimaisia elokuvia myyvien kauppojen omistajia. Kesäkuussa he kaappasivat seitsemän kiinalaista, joita he syyttivät ilotalon pyörittämisestä.

Valtio pidättäytyi pitkään voimankäytöstä ryhmää vastaan itsemurhaiskujen pelossa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.