Mainos

Rabatissa puntaroitiin muuttoaaltoa Afrikasta

Euroopan ja Afrikan maat sopivat yhteisessä toimintaohjelmassa muun muassa yhteistyön kohentamisesta maanosien välisten meriväylien partioinnissa. Erityisesti afrikkalaisten virta Kanariansaarille Espanjaan on kasvanut jyrkästi tänä vuonna.

Euroopan ja Afrikan maat ovat sopineet läheisestä yhteistyöstä pyrkimyksissä vähentää laitonta siirtolaisuutta Afrikasta. Marokon pääkaupungissa Rabatissa hyväksyttiin toimintaohjelma, mutta ei lyöty selkeää aikataulua tai sovittu täsmällisesti toimenpideohjelman rahoituksesta.

Rabatin kaksipäiväisen kokouksen teema oli muuttoliike ja kehitys. Toimintaohjelmassa suositetaan muun muassa yhteistyön kohentamista Euroopan ja Afrikan välisten meriväylien partioinnissa.

Samoin on määrä lisätä laittoman muuttovirran seurantaa ja lisätä Afrikan maissa tiedotusta laittoman siirtolaisuuden vaaroista. Myös Afrikan maille annettavaa kehitysapua luvataan tehostaa.

Kokouksen puheenjohtajiin kuului Espanjan, Marokon Ranskan ja Senegalin ohella Euroopan unioni, jonka edustajana mukana oli ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Rabatissa sovittiin myös esimerkiksi siitä, että Euroopan maat tekevät Euroopassa asuville afrikkalaisille nykyistä helpommaksi lähettää rahaa kotimaihinsa.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet pelkäävänsä, että Euroopan maat haluavat keskittyä maahanmuuton estämiseen ja että lupaukset Afrikan maiden auttamisesta ovat enimmäkseen tyhjää puhetta.

Erityisesti afrikkalaisten virta Kanariansaarille Espanjaan on kasvanut jyrkästi tänä vuonna. Tämän vuoden puolella sinne on saapunut 9500 laitonta siirtolaista Afrikan maista, kun määrä koko viime vuonna oli puolta pienempi.

Kuoleman reitit

Punainen Risti puolestaan arvioi, että yli tuhat afrikkalaista on kuollut tänä vuonna yrittäessään päästä meriteitse Eurooppaan. Kanariansaarten lisäksi Afrikasta pyrkii ihmisiä Eurooppaan etenkin Marokossa sijaitsevien Ceutan ja Melillan erillisalueiden kautta sekä Libyasta meren yli Italiaan. Rabatin kokousta olivatkin järjestämässä ennen muuta Espanja ja Marokko.

Muuttoaallon taustalla on Afrikan maiden jyrkkä väestönkasvu, jonka tasalle talouden kasvu ei ole yltänyt. Vuonna 1950 oli Afrikassa 221 miljoonaa ihmistä, nyt asukasluku on noin 800 miljoonaa.

Useat afrikkalaiset ihmisoikeusaktivistit ovat käyttäneet kovaa kieltä Euroopan maista. Marokkolainen Abdelhamid Amine sanoo Euroopan "käyvän todellista sotaa afrikkalaisia siirtolaisia vastaan".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.