Mainos

Raatikko saa Näyttelykuviin urkusäestyksen Lahdessa

Näyttelykuvien musiikki on tanssijoille haastavan epäsäännöllistä: tahtilaji vaihtuu suunnilleen joka tahdissa, kertoo koreografi Marja Korhola.

Lahden Sibeliustalossa koetaan huomenna suomalaisittain harvinainen kulttuurielämys. Tanssiteatteri Raatikko esittää Modest Musorgskin Näyttelykuvia brittiurkuri David Briggsin säestyksellä.

Koreografi Marja Korhola muistuttaa, ettei Suomessa juurikaan ole urkuja kirkkojen ulkopuolella. Finlandia-talon urkujen säestyksellä ei Raatikko ole esiintynyt.

Marja Korhola teki Näyttelykuvat Lahden Urkuviikolle jo 1996. Sibeliustaloon valmistuu hänen mukaansa kuitenkin aivan eri tanssiteos kuin tunnelikonserttiin, koska nyt on käytettävissä paljon enemmän tilaa. Kaikki tanssijatkin ovat vaihtuneet.

- Urkumusiikki nostaa teoksesta esiin erilaisia tunnelmia kuin puhallinsäestys. Tämä versio on uskollisempi alkuperäiselle musiikille.

Tanssiteatterin kehyskertomuksena nähdään Musorgski kävelemässä ystävänsä, taidemaalari Viktor Hartmannin näyttelyssä. Tanssijat herättävät eloon taulut, joista on todellisuudessa säilynyt vain osa.

- Tanssi tuo tulkintaan uuden kerroksen. Kyseessä ei ole musiikin kuvitus, vaan itsenäinen teos, muistuttaa Korhola.

Hänen mukaansa Näyttelykuvien musiikki on tanssijoille haastavan epäsäännöllistä: tahtilaji vaihtuu suunnilleen joka tahdissa.

- Onneksi tavoitin Briggsin Näyttelykuvia-levyn ennen harjoitusvaihetta, sillä ensin saamassani urkuversiossa oli aivan erilainen tempo.

Urkuviikko myöhemmäksi

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko siirtyy ensi vuodesta lähtien kaksi viikkoa totuttua myöhempään ajankohtaan, elokuun loppupuolelle.

Festivaalijohtaja Erkki Krohnin mukaan muutos on pysyvä ja johtuu ensisijaisesti yhteistyöstä Sinfonia Lahden kanssa. Lomakauden jälkeinen aika näyttää sopivan paremmin myös yrityksille, jotka kutsuvat vieraita festivaaleille.

Lahteen palaa ensi vuonna kaksi urkumaailman kovaa nimeä: englantilainen Gillian Weir ja ruotsalainen Gunnar Idenstam. Kotimaisista nuorista urkurilahjakkuuksista kuullaan päiväkonserttisarjassa muun muassa Henri Herstaa.

Erkki Krohn etsii maailmalta vielä tapahtumalle vuoden nuorta taiteilijaa ja mykkäelokuvan säestäjää. Urkutaiteilijaa ei ole vielä nimetty myöskään Sinfonia Lahden ja Urkuviikon yhteiskonserttiin Sibeliustalolle.

Kansainvälinen urkuviikko on perustanut noin kymmenen muun eurooppalaisen musiikkitapahtuman kanssa Circle Line -EU-hankkeen. Sen ajatuksena on kierrättää solisteja tapahtumasta toiseen vuodesta 2009 lähtien.

Urkuviikko saavuttaa tänä vuonna yleisö- ja taloustavoitteensa. Suurin kiitos kuuluu englantilaiselle The King's Singers -lauluyhtyeelle, joka veti täyteen sekä Temppeliaukion kirkon Helsingissä että Sibeliustalon Lahdessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.