Mainos

Raatikaisen näyttely avattiin Tampereella

Vuoden nuoren taiteilijan Samu Raatikaisen näyttely on avattu Tampereen Taidemuseossa.

Raatikaisen teokset on työstetty erittäin harvinaisella pisteytystekniikalla. Yksittäinen työ muodostuu puupuikoilla tupsutelluista kymmenistä- jopa sadoista tuhansista pisteistä.

Raatikainen tavoittelee täydellistä pistettä.

- Mä pyrin saavuttamaan täydellisen pisteen. Pisteen muoto olisi aina pyöreä ja pisteiden välimatka olisi aina vakio, jolloin syntyisi täydellinen kuvio ja suoraviivaisia pisteiden linjoja.

Raatikainen tupsuttelee vahasta ja öljystä sekoitettua massaa pisteiksi valoa heijastavalle helmiäisakryylipinnalle. Nupukkapintaisista pisteistä muodostuu kolmiulotteisia kokonaisuuksia.
Raatikaista viehättää piteissä niiden yksinkertaisuus.

- Se on ajaton, anonyymi tietyllä tavalla. Ja kun niitä toistaa tarpeeksi kauan niiden merkitys muuttuu.

Yksittäisistä pisteistä muodostuva kokonaisuus on Samu Raatikaisen mukaan aina yhtä suuri yllätys. Pisteytys lähtee liikkeelle Raatikaisen ideoimasta mekaanisesta kuivosta. Työn edetessä pisteiden joukkovoima kuitenkin murtaa taiteilijan tahdon.

- Ne muodostaa kuvioita, asioita, joihin minä en pysty vaikuttamaan. Minä keskityn siihen yhteen pisteeseen sillä hetkellä. Pystyn käsittelemään sen yhden pienen alueen.Kokonaisuus on aina pienten yksityiskohtien tarina. Se tarina on aina arvoitus teosta aloittaessa.

Raatikaisen työprosessi on selkeä. Teos työstetään valmiiksi yhtellä kertaa. Kymmenistä jopa sadoista tuhansista pisteistä muodostuvaa teosta taitelija kertoo tekevänsä viikon yhtä soittoa.

- Sen tekeminen on eräänlainen pakkomielle. Se on ikäänkuin tällainen projektimainen tapahtuma. Kun mä aloitan siitä ensimmäisestä pisteestä niin tahtoo täyttää sen koko alueen pisteillä. Se on ikään kuin palkinto kun pääsee sinne teoksen reunalla.

Lontoossa työskentelevä Samu Raatikainen on 19. Vuoden nuoren taiteilijan tittelillä palkittu nuori taiteentekijä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.