Raati: Kehysriiheen paljon paineita - "sotesäästöt näkyvät vasta 2020-luvulla"

MTV:n Huomenta Suomen asiantuntijaraati arvioi, että hallituksen kehysriihellä on kovat paineet, koska sote-sovun mukanaan tuomat säästöt näkyvät vasta 2020-luvulla.

Politiikan toimittaja Mari Haavisto, emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen ja talous- ja eläkepolitiikkajohtaja Jaakko Kiander pitävät kaikki syntynyttä sote-ratkaisua tervetulleena.

Hallituksen kehysriihen paineita se ei kuitenkaan helpota, koska soten merkitys valtion julkiselle taloudelle näkyy vasta viipeellä.

– Tähän hätään se ei auta. Sote- ja eläkeuudistus tulevat vaikuttamaan vasta 20-luvulla julkisen talouden lukuihin, mutta luulen, että se antaa eväät löytää pitkäkestoisia tehostamiskohteita, jotka tuottaa tulevaisuudessa säästöä, Jaakko Kiander arvioi.

Mari Haavisto arvioi, että alkuviikon kehysriihineuvottelujen haastetta saattaa hyvinkin lisätä se, että pienet hallituspuolueet pidettiin pitkään soteneuvottelujen ulkopuolelle.

Heikki A. Loikkanen antaa soteratkaisulle kiitosta, mutta korostaa, että paljon on vielä tehtävää.  

– Nyt on otettu iso askel. Muutettu suunta ja heitetty romukoppaan vanhoja malleja, mikä on äärimmäisen tärkeä asia, mutta isot ratkaisut on vielä edessä päin. Hallintomalli ei itsessään takaa vielä mitään, jos ei tehdä sellaisia järjestelmiä, jotka tukee sitä tavoitetta, hän painottaa.

Lapsilisät yllättäen pöydällä

Hallitus on nostanut kehysriihessä pöydälle muun muassa lapsilisät. Lapsiperheille kysymys on merkittävästä asiasta, mutta ei tuki ole valtiontaloudenkaan näkökulmasta nappikauppaa.

– Kyllä sillä on iso merkitys valtiontalouden kannalta. Lapsilisät on aika suuri yksittäinen menoerä, johon ei ole vielä puututtu. Tämä on iso käänne, että lapsilisät ovat pöydällä, koska tässä on mennyt 60 vuotta niin, että ne eivät ole tulleet pöydälle, vaikka vaikeita aikoja on ollut, Kiander pohtii.

Loikkasen mukaan kriisit ovat kuitenkin aina myös mahdollisuus. Silloin keksitään ratkaisuja, mitkä ei normaaleissa olosuhteissa olisi olleet mahdollisia.

– Meillä on saavutettuja etuja, joihin puuttuminen on aina ollut vaikeaa. Hyvin usein tapahtuu niin, että kriiseissä pysytytään tekemään reformi. Keksitään jotain uutta, joka onnistutaan viemään läpi sen takia, että tilanne on niin poikkeuksellinen, Loikkanen arvioi optimistisesti.

Lue myös:

    Uusimmat