Mainos

Raaoista metsästysrikoksista voi saada tulevaisuudessa vankeutta

Metsästysrikoksista pohditaan ankarampia rangaistuksia. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että lakiin lisättäisiin rikosnimike törkeä metsästysrikos, jotta erityisen moitittavista teoista voitaisiin rangaista nykyistä ankarammin.

Metsästysrikokset ovat muuttuneet entistä raaemmiksi. Lisäksi entistä useampi metsästysrikos kohdistuu suojeltuun riistaeläimeen.

Viime vuosien aikana on tullut ilmi lukuisia tapauksia, jossa eläimille on aiheutettu pitkäaikaista kärsimystä esimerkiksi jättämällä pyyntilaite tarkastamatta, käyttämällä syöttinä tuskallisen kuoleman aiheuttavia vaahtomuovipalloja tai näännyttämällä eläin ajamalla sitä takaa pitkän aikaa. Muutamissa tapauksissa eläimen yli on ajettu moottorikelkalla siten, ettei se kuole heti.

Törkeän rikoksen tunnusmerkistön voisi täyttää myös metsästysrikos, jossa tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai joka on tehdään erityisen suunnitelmallisesti. Esimerkiksi myyntikanavien järjestäminen etukäteen laittomalle saaliille voisi olla tästä osoituksena, oikeusministeriön työryhmä linjaa.

Metsästysrikos arvioitaisiin törkeäksi myös, jos rikoksella tapetaan ahma, ilves, karhu, metsäpeura, saukko tai susi taikka vahingoitetaan sitä. Näillä eläimillä on uhanalaisuutensa vuoksi erityistä suojeluarvoa ja Suomi on EU:n jäsenvaltiona sitoutunut niiden suojeluun.

Törkeä metsästysrikos johtaisi aina vankeustuomioon. Lisäksi tekijälle määrättäisiin automaattisesti määräaikainen metsästyskielto.

Nykyisin metsästysrikokseen syyllistyvä tuomitaan yleensä sakkorangaistukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.